Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjednica osječkog Gradskog vijeća

17.09.2020.

15:33

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

Vijećnička pitanja gradskoj upravi odnosila su se na problematiku tretiranja komaraca, te utrošenog iznosa, a pitanja su bila postavljanja i zbog projekta modernizacije javne led rasvjete za koju kažu da je donijela mrak u osječke ulice

"Modernizacijom javne rasvjete dogodio se mrak na osječkim ulicama", rekla je vijećnica Sanda Pašult, te kazala da se to odnosi i na sigurnost građana, a pogotovo djece u večernjim satima. Istaknula je da građani prigovaraju jer su rasvjetom i to slabom, osjvijetljene samo prometnice, dok su pločnici u mraku. "Kakav je to projekt", pitala je. "Projekt modernizacije javne rasvjete provodi se u skladu s zakonom o svjetlosnom onečišćenju koji je donijela Vlada, rekao je dogadonačelnik Boris Piližota i koji je jedan od najrestriktivnijih u Europi, odnosno donosi najveći stupanj zaštite prirode. Taj zakon donijela je HDZ-ova vlada. Projekt uvođenja led rasvjete vrijedan je 30 milijuna kuna plus PDV, a financirati se neće iz gradskog proračuna, nego iz ostvarene uštede", rekao je Piližota, te napomenuo da će se kroz novi projekt osvjetliti i pločnici. 

Pitanja dogradonačelniku Piližoti stizala su i o temi tretiranja komaraca. "Građani ne mogu izaći iz svojih domova", komentirao je stanje ovog ljeta vijećnik Vinko Kuduz, te zapitao zašto je ugovorena cijena uništavanja komaraca iz zrakoplova za 97 tisuća kuna viša za istu jedinicu površine u Osijeku nego u Vukovaru. Odgovor je da se izvođač tretmana traži putem natječaja, te se bira najpovoljniji ponuditelj, a Romano Kristić iz gradske uprave napominje da je za uništavanje komaraca ključno njihovo tretiranja na izvoru odnosno širom dunavskog sliva. Ove se godine kako je rekao iz zrakoplova tretirala površina od 7,700 hektara. Jedina tvrtka koja u Hrvatskoj tretira komarce iz zrakoplova je u vlasništvu Miroslava Vlašića koji je dao inicijativu za nabavku novog zrakoplova dvomotroca čime bi se efikasnije moglo izvesti zaprašivanje. Sredstva bi trebalo pronaći, kako je rekao, u državnom proračunu, te u jedinicama lokalne samouprave. 

"Kako obnoviti atletsku stazu na stadionu u Gradskom vrtu koja je gotovo u cijelosti neuvjetna za treninge, te hoće li  osječki veslači ostati bez doma na desnoj obali Drave, jer je zgrada u privatnom vlasništu",  pitao je vijećnik Neđeljko Knežević.  "Bolja je opcija izgradnja novog objekt veslačkog kluba Iktus čija bi vrijednost bila oko 5,5 milijuna kuna, a plan je i izgradnja potpuno nove atletske staze", rekao je Piližota. 

Spomenimo da su dva vijećnika SDP-a Goran Mikan i Neđeljko Knežević zbog nezadovoljstva vodstvom stranke napustili stranku i klub u Gradskom vijeću gdje će djelovati kao neovisni vijećnici, ali će i dalje podržavati gradonačelnika Ivana Vrkića. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.