Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Virovitici

24.02.2018.

15:27

Autor: Davor Lončarić/Samir Klasiček/HINA

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Virovitici kako je ostvaren napredak u realiazaciji projekata u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", a potrebno je naći kombinaciju korištenja sredstava državnog proračuna i EU fondova, kako bi stvorili okvir za ostanak mladih u Slavoniji.

4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održava se u prostoru Panonskog drvnog centra kompetencije u Virovitici, a osim predsjednika Vlade na njoj sudjeluju ministri Martina Dalić, Nina Obuljen Koržinek, Zdravko Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac te župani svih 5 slavonskih županija, predstavnici gradova i općina te regionalnih razvojnih agencija. 

Premijer Plenković je kazao kako je, od listopada 2016. ugovoreno 5,5 milijardi kuna projekata, koji se odnose na Slavoniju, a od zadnjeg sastanka Savjeta polovica toga iznosa, što je dokaz posvećenosti, angžmana i operativnog rada svih zainteresiranih institucija, a posebice aktivnosti Vlade. Obrazlažući zaključke sjednice Plenković je kazao kako je ugovaranje projekata po Županijama potrebno izbalansirati, jer su neke učinkovitije i aktivnije od drugih te da će Ministarstvo regionalnog razvoja nastaviti raditi na izradi razvojnog sporazuma za Projekt "Slavonija", kako bi dobili financijski i pravni okvir za dodjelu sredstava. Intenzivirat će se savjetodavna suradnja sa Svjetskom bankom te nastaviti poticanje konkurentnosti i poduzetništva. Ministarstvo poljoprivrede će raditi će na pronalaženju rješenja problem šteta od elementarnih nepogoda. Posebno će se voditi računa o drvnoj industriji, slatkovodnom ribarstvu i vinarstvu, koji su važni za Slavoniju, pa se predviđa donošenje odgovarajućih pravilnika, koji će pomoći ovim sektorima, kazao je premijer Plenković. Hrvatska kao nova članica EU tek treba u punini osjetiti koristi redistribucije europskoga proračuna i poboljšati privlačenje europskih sredstava, pri čemu su kohezijska i poljoprivredna politika temelji regionalnog razvoja, ocijenio je.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izvijestila je kako je prošle godine, kada su u pitanju sredstva EU fondova, kojima upravlja Ministarstvo dodijeljeno i u gospodarstvo usmjereno 2,67 milijardi kuna bespovratnih sredstava, a najveći dio ugovora potpisan u je posljednjih godinu dana, pri čemu su aktivirani poduzetnički projekti vrijedni oko 5 milijardi kuna. Dodala je kako je poduzetnicima s područja pet slavonskih županija usmjereno 445 milijuna kuna bespovratnih sredstava te su pokrenuti projekti vrijedni oko 870 milijuna kuna. Dalić je napomenula je kako je prošli tjedan otvoren poziv za male i srednje poduzetnike za ulaganje u opremu i razvoj poslovanja, vrijedan 200 milijuna kuna, a u suradnji s Ministarstvom turizma priprema se poziv koji će biti namijenjen financiranju kontinentalnog turizma i turizma na manje razvijenim područjima, gdje turizam predstavlja mogućnost za gospodarski iskorak.

 

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je kako je prije tri mjeseca na sjednici Savjeta u Slavonskom Brodu bilo ugovoreno 14 posto, a na današnji dan smo na oko 30 posto ugovorenih projekata, koji su planirani do kraja ove financijske perspsektive. Izvijestila je kako se u idućem razdoblju planira objava osam poziva iz EU fonda za reigonalni razvoj, od 190 milijuna eura, a u suradnji sa stručnjacima Svjetske banke utvrdit će se koje kratkoročne srednjoročne i dugoročne mjere koje u budućnosti trebamo poduzeti, pri čemu su, uz korištenje postojećih sredstava iz operativnih programa, nužne i strateške investicije, koje će potaknuti gospodarstvo. Smatra kako su gospodarstvo, poljoprivreda i provedba projekata u skladu s izmjenama Zakona o regionalnom razvoju te uključivanje stručnjaka Svjetske banke podloga za novi posebni regionalni operativni program za istok Hrvatske.

 

Uz zakonska rješenja, koja bi trebala pomoći poljoprivrednicima, poput Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, Zakona o poljoprivrednom zemljištu ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako su prošle godine izravne potpore poljoprivrednicima u pet slavonskih županija iznosile 1,3 milijarde kuna, a ove godine će biti i nešto više. Dodao je kako je kroz program ruralnog razvoja u Slavoniju prošle godine stiglo 810 milijuna kuna ugovorenih sredstava, a ove se godine planiraju potpore od 3,7 milijarde kuna te se očekuje visok rast ugovaranja i isplate. Najavio je mogućnost davanja kredita preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i agencije HAMAG, s povoljnim kamatama, od 0,5 do 1,5 posto, za koje se očekuje da će biti na raspolaganju već u travnju.
Imat ćemo posebnu liniju za proizvođače mlijeka, s kamatom 0,1 posto, čega do sada u tome sektoru nije bilo i očekujemo da će, uz program ruralnog razvoja i izravne potpore, to biti dodatni poticaj i finacijska sigurnost poljoprivrednicima, poručio je Tolušić. Tolušić smatra kako pomaci dosad poduzetih mjera možda nisu vidljivi odmah i danas, ali će biti vidljivi u relativno kratko vrijeme.

Uoči sjednice Savjeta premijer je obišao brojne izlagače na 23. sajmu Viroexpo, a sastao se s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom i županom Igorom Androvićem. Na virovitičkom sajmu ove se godine predstavlja 730 izlagača iz 29 zemalja, a ove su godine oboreni svi rekordi u broju država i izlagača na sajmu kojeg predstavljaju kao jedan od vodećih hrvatskih gospodarskih sajmova. 

Hrvatska je Vlada pokrovitelj obilježavanja 200-te obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika i domoljuba Petra Preradovića te će premijer Plenković u pratnji ministrice kulture Obuljen Koržinek i ministra Tolušića posjetiti njegovu rodnu kuću u Grabrovnici kod Pitomače.  

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.