Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

17.09.2020.

11:08

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije koja je zbog epidemioloških mjera održana u velikoj dvorani Fakulteta agro - biotehničkh znanosti u osječkom Kampusu prihvaćen je, među ostalim, polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Županije.

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije počela je postavljanjem pitanja i iznošenjem prijedloga vijećnika. Tako je bilo riječi o uništavanju ribljeg fonda u Dravi i Karašici, izgradnji ceste Donji Miholjac - Osijek,koja je trebala biti gotova ove godine, a izdvajamo i pitanje vijećnika Marka Bogatića o strategiji uništavanja komaraca koja očito ne funkcionira. Gradonačelnici i načelnici ne snose nikakvu odgovornost za nesudjelovanje u programu uništavanja komaraca. Predlažem, da se istočne županije Hrvatske slože i kupe svoj avion, jedan, dva ili tri, rekao je Bogatić. 

Pitanje funkcioniranja kontrole usluga u novom objedinjenom županijskom Domu zdravlja postavio je vijećnik Ivica Mandić, navodeći primjer đakovačkog doma zdravlja gdje, kako kaže, osiguranici ne dobivaju odgovarajuću zdravstvenu skrb. Osim toga zanimalo ga je hoće li županijski Zavod za javno zdravstvo zbog pojačanog posla uslijed korone moći zapošljavati nove djelatnike. Župan Ivan Anušić odgovorio je kako nema potrbe za novim zapošljavanjem jer je Zavod dobio uređaj za brzo testiranje vrijedan 860 tisuća kuna. Župan je u nastavku odgovorio i na pitanje bržeg razvoja industrije na našem području te iskoristivosti pijeska i šuma. Župan je podsjetio vijećnike kako je na snazi zakon o zabrani eksploatacije pijeska, ali i dodao kako su zakoni tu da ih se mijenja i prilagodi nacionalnim interesima.
Mnogo se očekuje od projekta Slavonija. Ali kako bi smo bili učinkovitiji u usmjeravanju novca dr. Nedjeljko Bosanac je izjavio kako valja vrlo brzo pokušati regionalizirati Hrvatsku o čemu se govori u posljednjih desetak godina. Bosanac je to iznio na primjeru suvremene države Irske koja je svoj administrativni prostor uredila i smanjila broj gradonačelnika, načelnika i župana, a vijećnici u Irskoj ne dobivaju naknadu. 
Vijećnici su usvojili i prijedlog o stvaranju centra izvrsnosti u ugostiteljskoj školi u Osijeku.

SKUPŠTINA OBŽ

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.