Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjednica Skupštine Osječko - baranjske županije

18.07.2019.

13:00

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Skupština Osječko - baranjske županije na današnjoj je sjednici prihvatila Strateške smjernice kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji 2019. - 2024., kojima su određeni i obrazloženi strateški ciljevi i načelna određenja za uspostavljanje cjelovitog sustava kontrole komaraca.

Od ukupno 7 gradova i 35 općina velika većina uopće ne uvažava mišljenje i prijedloge struke o potrebi sustavnog provođenja mjera, a sukladno tome znači da se ne poštuju ni zakonski propisi važeći u Republici Hrvatskoj.
Višegodišnja iskustva u Gradu Osijeku upućuju na zaključak da je učinkovita kontrola komaraca u gradu vrlo često izostajala unatoč velikim naporima i utrošenim sredstvima. Zahvaljujući dobivenim sredstvima Vlade u iznosu 5 milijuna kuna, tretirano je 40 tisuća hektara površina na području Osječko - baranjske županije. Nisu se sva područja mogla tretirati jer nije bilo dovoljno sredstava, infrastrukture i operative da se to odradi, ali su tretirana najugroženija područja županije po preporukama Zavoda za javno zdravstvo, a to je pojas Kopačkog rita, općine i gradovi naslonjeni na rijeke Drave, Dunav i Karašicu te sva ona zasićena područja koja u ovome trenutku su generator ovolikog broja komaraca, rekao je župan Ivan Anušić.
Najveći problem za jedinice lokalne samouprave predstavljaju značajna financijska sredstva koja moraju osigurati za kontrolu komaraca. Iz tog razloga, kao i iz zdravstvenih razloga potrebno je uključivanje države kroz nadležna ministarstva, rečeno je na sjednici Skupštine Osječko - baranjske županije.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.