Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjednica Skupštine Osječko - baranjske županije

04.04.2019.

12:19

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Vijećnici Skupštine Osječko - baranjske županije raspravljali su danas o nizu izvješća i informacija. Na brojna pitanja vijećnika odgovarao je župan Ivan Anušić .

S Kinom se počinje ozbiljno raditi na nacionalnoj razini i to od kada je Hrvatska potpisala ugovor s kineskim izvođačima o izgradnji Pelješkog mosta. Tada je počela nova era u komunikaciji između Kine i Hrvatske. To se osjetilo i prigodom boravka izaslanstva Županije u Šangaju i na neki način imamo potvrdu kineskih investitora, turističkih agencija koji žele i hoće dublju i kvalitetniju suradnju s Hrvatskom. Kina je toliko moćna i jaka da može podići ne samo Osječko - baranjsku županiju i Hrvatsku nego i Europu i šire područje ako se to tako politički odluči, naglasio je župan Ivan Anušić. Osječko - baranjska županija ostvarila je kontakte s ozbiljnim investitorima u turističkom i gospodarskom sektoru i pozvana je na ponovni susret i nastavak razgovora u Kini u studenom ove godine. 
Ordinacija fizikalne terapije u Belom Manastiru bit će u potpunosti opremljena za tri mjeseca, a oprema je vrijedna 1,1 milijun kuna. Odgovarajući na pitanje vijećnika vezano za energetsku obnovu škola, župan Anušić je istaknuo da je u ovome trenutku 19 projekata energetske obnove osnovnih i srednjih škola na području Osječko - baranjske županije je u potpunosti završeno, a vrijednost je 62 milijuna kuna. Osječko - baranjska županija je u tome sudjelovala s oko devet milijuna kuna, a ostatak je osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te Fondovi Europske unije. Krenulo se s novim ciklusom obnove u koji su uključene 23 osnovne i srednje škole te Domovi za stare i nemoćne i do kraja ovoga mandata u potpunosti će biti sve škole Domovi zdravlja i domove za stare i nemoćne, kojima je Županija osnivač, obnovljene. 
Novi Klinički bolnički centar nalazit će se u Gackoj ulici na površini 16 hektara. Na sljedećoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisat će se Ugovor za financiranje projektne dokumentacije koju smo dobili kroz tehničku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Nakon izrade projektne dokumentacije, koja će trajati do dvije godine krenut će se s izgradnjom a novi KBC trebao bi biti završen 2025. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.