Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjednica Skupštine Osječko - baranjske županije

26.04.2018.

14:01

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Na današnjoj sjednici, Skupština je donijela Odluku o ustanovljenju Dana nacionalnih manjina na području Osječko - baranjske županije koji će biti zadnje subote u svibnju. Nastavlja se izgradnja Koridora V c.

Na sastanku u Vladi Republike Hrvatske održanom prije dvadesetak dana dogovoren je nastavak izgradnje Koridora V c, dionice Osijek - Beli Manastir u punom profilu rekao je, odgovarajući na pitanja vijećnika, osječko - baranjski župan Ivan Anušić. Za dionicu u dužini 24,5 km projektna je dokumentacija gotova i izdana je građevinska dozvola, a s izgradnjom se kreće nakon odabira izvođača. Projekt je vrijedan 696 milijuna kuna, financirat će ga Vlada, a rok izgradnje je dvije godine. Dionica od Belog Manastira do mađarske granice u dužini 5 km će biti realizirana istog trenutka kada budu riješeni imovinsko - pravni odnosi i projektna dokumentacija. 
Turizam u Osječko - baranjskoj županiji nije iskorišten i gospodarska je grana koja ima nevjerojatan potencijal. "Turizmom se ne smijemo baviti površno i amaterski, već moramo sustavno napraviti dobru turističku ponudu  za više desetaka godina te se pozicionirati kao najjače kontinentalno turističko odredište", rekao je Anušić.
Problem su i komarci.
"Došli smo do te situacije da će taj problem biti izražen i ove godine, palo je puno kiše, visok je vodostaj i bit će jako velikih problema. Pokušat ćemo zajedno djelovati da se koncentracija komaraca smanji što će biti dosta teško", naglasio je župan Anušić.Na današnjoj sjednici, Skupština je donijela Odluku o ustanovljenju Dana nacionalnih manjina na području Osječko - baranjske županije koji će biti zadnje subote u svibnju. Na prostoru županije djeluju 22 nacionalne manjine, želimo pokazati da to bogatstvo nacionalnih manjina može koristiti svim građanima ove županije. Dožupan Goran Ivanović objasnio je da je to dan kada ćemo pokazati svu raskoš nacionalnih manjina. Prvi će dio biti znanstveni koji će govoriti o položaju nacionalnih manjina na prostoru naše županije, a drugi će biti kulturno - umjetnički i gastronomski u kojem manjine imaju što pokazati. Dobar je to dan za sve žitelje Osječko - baranjske županije da vide tko su ljudi, koji uz nas, žive na ovom prostoru, rekao je dožupan Ivanović.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.