Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjemena i gnojiva za sjetvu će biti dovoljno

11.03.2021.

16:25

Autor: Željka Bačić

Sjemena i gnojiva za  sjetvu će biti dovoljno

Sjemena i gnojiva za sjetvu će biti dovoljno

Foto: - / -

O proljetnoj je sjetvi bilo govora na konferenciji za novinare održanoj u Županijskoj komori Osijek umjesto uobičajenog godišnjeg skupa o toj temi. Istaknuto je kako će biti dovoljno sjemena i mineralnog gnojiva te da se nastavljaju pozitivni trendovi u sjetvi.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, govoreći o pripremi hrvatskih polja i poljoprivredne industrije za proljetnu sjetvu,  podsjetio je kako su u tijeku izmjene zakona o poljoprivredi, nepoštenoj trgovačkoj praksi, zakona o sjemenu i o OPG - ovima. Nova regulativa trebala bi omogućiti jačanje hrvatske poljoprivrede. Na površinama pod kukuruzom, pšenicom i ječmom nastavljeni su prošlogodišnji pozitivni trendovi i površine, dok je stanje s uljanom repicom donekle popravljeno u odnosu na prošlogodišnje probleme. Otkupne cijene su, kaže Majdak, na  europskom tržištu u porastu, od 18 do 23 posto  za kukuruz, pšenicu i ječam, što će poljoprivrednike potaknuti na intenzivniju proljetnu sjetvu. Pšenicu će zasijati na 150.000 hektara, nešto više nego lani. Prema riječima voditelja Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH - a Gorana Jukića, sjemena iz domaće proizvodnje će biti dovoljno , nekih kultura i za izvoz. Poteškoća je bilo jedino sa sjemenom kukuruza kojega moramo uvoziti pa poljoprivrednici neće moći birati hibride na koje su naviknuli. Izvršni direktor Sektora kooperacije  i trgovanja Žito grupe Relja Kovačić izvijestio je kako ta tvrtka po prvi put, od ovoga tjedna, uvodi ugovaranje otkupa  poljoprivrednih proizvoda unaprijed omogućujući tako otkup budućega uroda ugovorenom cijenom.

Goran Jukić, Damir Leko, Relja Kovačić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.