Hrvatski radio

Radio Osijek

"Sjeti se, čovječe, da si prah..."

22.02.2023.

08:20

Autor: Radio Osijek/HINA/Amoreta Bajto

Pepelnica ili Čista srijeda

Pepelnica ili Čista srijeda

Foto: fb Mladi misionari / HRT

Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, posebnog vremena u liturgijskoj godini koje traje šest tjedana. Vrijeme je to posta, molitve, odricanja i dobrih djela. Pomoćni biskup đakovačko-osječki monsinjor Ivan Ćurić predvoditi će u đakovačkoj katedrali misno slavlje s obredom pepeljenjau 18 sati i 30 minuta. Mise u osječkoj konkatedrali su u 10 te u 18 sati i 30 minuta.

Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje. Naziv joj potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: "Obratite se i vjerujte evanđelju".

Posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život, na što podsjećaju riječi: "Obratite se i vjerujte evanđelju", dok izraz "Sjeti se, čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti" podsjeća na čovjekovu smrtnost i prolaznost.

Pepelnica uvijek pada u srijedu, a kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, zato se i naziva Čistom srijedom. Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.

Pokornička priprava početkom 3. stoljeća za Uskrs je trajala od jednog ili dva tjedna da bi već u sljedećem stoljeću trajala četrdeset dana, po kojima je i dobila naziv - korizma. Započinjala je prvom nedjeljom korizme, a završavala na Veliki četvrtak. Od 6. stoljeća korizma započinje na Pepelnicu, tako da se povećala na 44 dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.