Hrvatski radio

Radio Osijek

12:14 / 19.09.2013.

Autor: Višnja Ružojčić

Sjetva bez novca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon vrućeg kolovoza obilježenog neuspjelim prosvjedima poljoprivrednici su u jesensku sjetvu krenuli razočarani i ojađeni. Niske cijene proizvoda vode ih u gubitke pa će zbog manjka novca mnogi njive zasijati bez kvalitetne pripreme.

Idemo iz lošeg u gore - komentiraju neizvjesnu situaciju u hrvatskoj poljoprivredi. Na kolovoškim prosvjedima postigli su malo, ali su im zato uoči jesenske sjetve na adrese počele stizati kazne i obavijesti zbog neregistriranih traktora i ometanja prometa. Žalit ćemo se, kaže Antun Vrakić iz Siča pokraj Nove Gradiške  jer „organizator ovih prosvjeda je ministra Tihomir Jakovina. On je svojim izjavama i nastupom prema hrvatskim poljoprivrednicima tražio da seljaci izađu na ceste. Ovo je i blago kako su svi poniženi.“

Uz to, poljoprivrednici u jesensku sjetvu ulaze praznih novčanika s minusom na računu. Ivan Murat iz Batrine kaže da je ranije kupovao dva šlepera gnojiva, ove godine ni jedan: „Od države nisam dobio sve novce za poticaje. Naravno da će se to odraziti na prinose. Bit će manji za 20 do 30 posto,“ uvjeren je Murat.

Na pšenici, koja nekima još nije plaćena, nisu zaradili, cijene kukuruza i suncokreta  ne obećavaju pa su zabrinuti čak i veliki poput novogradiškog poljoprivredno prehrambenog kompleksa. Prokurist tvrtke Danko Vincetić ističe: „To za nas znači da ćemo od robe koju požanjemo uprihoditi puno manje novaca, što znači da možemo poslovati i s gubitkom.“

„Idemo s lošeg na gore i bojim se kako će iduće godine biti još gore,“ zaključuje  pak ratar Darko Grivičić.  Nakon neuspjelih pregovora s resornim ministarstvom neke su pouke ipak izvukli. Brodsko posavski poljoprivrednici najavljuju udruživanje radi povoljnije nabavke repromaterijala i izlaska na nova tržišta. „Mi imamo jesensku sjetvu pšenice gdje tražimo nove kupce i partnere koji će nam garantirati cijenu koja će biti profitabilna,“ nada se Antun Vrakić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.