Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjetva gotova uz polovinu potpora - stanje alarmantno

28.04.2016.

16:24

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon Milana Bandića, koji je nedavno upravo iz Đakova najavio preslagivanje u Domoljubnoj koaliciji, to je danas učinio i Zvonko Pongrac, predsjednik osječko-baranjskog HSS-a na konferenciji za novinare. Kao povod poslužilo je sve veće nezadovoljstvo “alarmantnim stanjem u poljoprivredi”.

Pongrac je u razgovoru s novinarima ustvrdio da je HSS jedini spreman za preuzimanje resora poljoprivrede. "Mi smo jedini spremni da o tome pričamo, imamo program, donijeli smo ga 2012. godine. Zato smo nezadovoljni, mi to sve imamo, a oni se tek snalaze" - izjavio je predsjednik osječko-baranjskog HSS-a. 
Ministru poljoprivrede Davoru Romiću da je "dosta glumatanja te kako od njega očekuju da napokon počne raditi i donositi odluke". Osim potpora, problem je i državno zemljište, upozorio je Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, a Mihaela Sklizovića zanimalo je kada će mljekarima biti isplaćena pomoć iz EU.
"Za jednu muznu kravu poticaji stižu iz četiri europska fonda", rekao je mladi uzgajivač muznih krava. Podršku nezadovoljnim seljacima dao je i Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Ocijenio je, među ostalim, da bi potpore mogle biti smanjene. Među najvećim problemima je, kako je kazao Željko Fabric iz Drenja, nesnalaženje u isplati poticaja.
"Nekih 55 posto računam da sam  dobio, ali u 7 stavki tako da se nitko ne snalazi,  da nam nitko ne može objasniti koliko trebamo još dobiti. To nas najviše zanima da već jednom znamo isplanirati našu proizvodnju. Tri mjeseca dobivamo obećanja, a ništa nije ispunjeno, osjećamo se izigrani i prevareni. Jednostavno, želimo biti konkurentni s europskim seljakom. Ne možemo se mi utrkivati s nekim tko je 'šlang' a mi nosimo 50 kg cigle. Tko može trčati, to ne ide više tako" - kaže Fabric među okupljenim poljoprivrednicima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.