Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjetva šećerne repe poticat će se s više od 700 eura po hektaru

05.03.2019.

13:14

Autor: Krunoslav Inhof

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Šećer je najznačajniji hrvatski izvozni proizvod u sektoru poljoprivrede i stoga ćemo, zbog krize koja je nastupila prošle godine na tržištu, sjetvu šećerne repe poticati - istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na sastanku o provedbi plana proljetne sjetve u Osijeku.

Sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek nazočili su predstavnici prerađivačke industrije, dobavljači reprodukcijskog materijala i poljoprivredni proizvođači. Moglo se čuti kako je proljetna sjetva pred vratima, a zbog prošlogodišnje krize poljoprivrednici namjeravaju izbjegavati sjetvu šećerne repe. Uz poremećaje na tržištu, šećerane su izigrale ugovor i snizile cijenu za 10 - 15%, no ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obećao je pomoći. Napomenuo je kako će Ministarstvo učiniti sve kako bi se oporavila proizvodnja šećera u Hrvatskoj jer u Slavoniji imamo 3 šećerane, a u tom sektoru imamo velik broj zaposlenih i kooperanata koji proizvode repu:

"Zbog ukidanja kvota prošle je godine nastupila kriza u sektoru šećera, ne samo kod nas nego u cijelome Svijetu, a pogotovo u Europi. Moramo učiniti sve da taj sektor opstane i da se oporavi jer šećerna repa je kultura koja nam je iznimno bitna i koja donosi velike prihode. Oporavak se dešava i šećerane su se konsolidirale, ali mora i Ministarstvo poljoprivrede pomoći proizvođačima da vide svoju budućnost upravo u proizvodnji šećerne repe. Mi smo osigurali posebnu potporu po hektaru za naše proizvođače, 20 milijuna kuna na godišnjoj razini, kroz tri godine. To znači 60 milijuna kuna: 20 u 2019. godini, 20 u 2020. godini i 20 milijuna kuna u 2021. godini. Odnosno sa ostalim potporama koje dajemo za proizvodnju šećerne repe to vam se penje na negdje otprilike oko 700, odnosno više od 700 eura po hektaru za onog proizvođača koji proizvodi šećernu repu", rekao je ministar Tolušić i dodao kako, uz potporu koju proizvođači dobiju po jedinici površine, odnosno po 1.100 eura po hektaru, to nisu mali novci za one koji planiraju sijati šećernu repu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.