Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjeverni dio Stadionskog naselja proglašen mješovitom zonom

23.02.2017.

13:01

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izmjenom Generalnog urbanističkog plana sjeverni je dio naselja proglašen mješovitom zonom. Stanovnici toga dijela grada će moći u potpunosti ishoditi svu potrebnu dokumentaciju o legalnosti svojih objekata.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić sa suradnicima održao je radni sastanak s predsjednikom gradske četvrti Novi Grad i stanovnicima sjevernog dijela Stadionskog naselja, na kojem se razgovaralo kako će se izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Osijeka, prihvaćene na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, odraziti na život građana tog dijela grada.
Stanovnici 50 obiteljskih kuća svo ovo vrijeme susretali su se s problemom da su, navodno, nelegalni dio grada Osijeka i zbog toga nisu mogli ostvariti  pravo na dom te dograđivati obiteljske kuće. Mnogi su imali problema oko ozakonjenja svojih građevina iako je, u međuvremenu, svima postalo jasno te je i utvrđeno da je taj dio grada legalan. Najveći je problem bio što je struka sjeverni dio Stadionskog naselja proglasila zonom za sport i rekreaciju, što znači da se mogu graditi isključivo objekti ovakve namjene, rekao je na početku sastanka predsjednik Gradske četvrti Novi grad Ivan Karalić te pojasnio kako je s izmjenom Generalnog urbanističkog plana sjeverni dio naselja proglašen mješovitom zonom.
To znači da će stanovnici toga dijela grada u konačnici moći u potpunosti ishoditi svu potrebnu dokumentaciju o legalnosti svojih objekata.
Stanovnici sjevernog dijela Stadionskog naselja postali su jednakopravni s ostalim građanima i na svom zemljištu mogu graditi poslovne ili stambene objekte. Tako smi im konačno osigurali da mogu živjeti u miru, nakon toliko godina tijekom kojih su proglašavani da su gradili nelegalno i "na divlje", istaknuo je gradonačelnik Ivan Vrkić.
Zaštitili smo javni interes te ne moramo ništa rušiti da bi na tom mjestu radili javne sadržaje. To znači da će se svi planirani sportski objekti raditi na gradskom zemljištu, pojasnio je Vrkić. Time su izbjegnuti daljnji troškovi u otkupu zemljišta i objekata tako da na najbrži način prostor može biti dan na natječaj i za različite javne sadržaje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.