Hrvatski radio

Radio Osijek

Skeniranje spomenika u Vinkovcima

05.04.2016.

14:56

Autor: Hina/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vinkovačke gradske vlasti namjeravaju tijekom ove godine u 3D tehnici skenirati spomenike, spomen poprsja i ostalu spomeničku baštinu koja je u javnom prostoru na području Vinkovaca. .

Snimat će se radi stvaranja baze podataka kako bi se u budućnosti mogle izrađivati replike skeniranih spomenika, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u vinkovačkoj gradskoj upravi. Povod toj namjeri gradskih vlasti bila je krađa spomen poprsja Josipa Runjanina, rad akademskog kipara Antuna Babića, iz parka na Trgu Josipa Runjanina u Vinkovcima u siječnju 2015., a koje do danas nije pronađenao
"Unatoč javnom pozivu i raspisanoj nagradi od 5.000 kuna, nismo pronašli spomen poprsje te smo se odlučili na izradu novoga. Nažalost, zbog poodmaklih godina, Antun Babić nije bio u mogućnosti da izradi novo spomen poprsje pa smo taj posao ponudili akademskom kiparu Dejanu Durakoviću", kazao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić dodajući kako se u premišljanju kako zaštiti spomenike u javnom prostoru od budućih mogućih otuđenja, došlo do spoznaje o postojanju 3D skenera u vinkovačkoj Udruzi osoba s invaliditetom "Bubamara" Vinkovci.
"Imamo 3D skener i dio potrebne opreme i biti će nam zadovoljstvo upotrijebiti je za očuvanje spomeničke baštine u Gradu Vinkovcima", istaknuo je predsjednik "Bubamare" Tomislav Velić.

Po riječima pročelnika za kulturu i turizam Grada VInkovaca Maria Banožića, na području grada Vinkovaca nalazi se oko 180 primjeraka spomeničke baštine. "Procijenili smo kako je onaj tko je otuđio brončano spomen poprsje Josipa Runjanina, koje je na istoimenom trgu bilo postavljeno 1971. godine, prodajom u sekundarne sirovine mogao zaraditi najviše 500 kuna, a nas će izrada novog poprsja koštati 50.000 kuna. Da se ne govori o ogromnoj kulturnoj šteti", rekao je Banožić.

Novinarima je i predstavljeno novo spomen poprsje Josipa Runjanina, koje će na mjesto ukradenog biti postavljeno za Dan grada Vinkovaca, 20. srpnja. Josip Runjanin (Vinkovci, 1821. - Novi Sad, 1878.) bio je hrvatski skladatelj i časnik u austougarskoj vojsci. Uglazbio je pjesmu Antuna Mihanovića "Horvatska domovina" koja je proglašena hrvatskom himnom pod nazivom "Lijepa naša domovino".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.