Hrvatski radio

Radio Osijek

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna obilježava Dan škole

09.05.2019.

18:33

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Ovogodišnji je Dan škole posvećen geniju na čijim idejama počiva suvremeni svijet - Leonardu da Vinciju i umjetnički mu je moto "Leonardov ŠPUDO". Tijekom dana održane su brojne radionice i natjecanja iz crtanja i slikanja, a večeras su otvorene izložbe učeničkih i profesorskih radova.

Ove je godine Dan škole tematski - obilježavamo 500 godina Da Vincijeve smrti jer smatramo kako je on neosporan autoritet i u umjetnosti i u znanosti. Sve smo radionice posvetili njemu. Čak smo i palačinke  tematski vezali uz Da Vincija, jer su učenici od njih radili  njegovog svjetski poznatog crteža Vitruvijevog čovjeka, istaknula je ravnateljica škole Kristina Kopf. 

Ravnateljica je rekla kako i ta škola bilježi zamjetan pad upisanih učenika, no smatra da je to odraz sveukupne situacije u Hrvatskoj koja nije u vezi sa oslabljenim zanimanjem za izbor Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku.  "Mi smo drukčiji od drugih jer je u našoj školi sve opuštenije i ležernije. Ponosni smo na različita usmjerenja koja učenici biraju u drugom razredu, ali imamo i jake opće predmete koji se realiziraju po gimnazijskom programu pa naši učenici budu dobro pripremljeni za gotovo sve fakultete". Od smjerova izdvaja slikarstvo, kiparstvo, dizajn unutrašnje arhitekture i dizajn tekstila te grafiku koja je, kako kaže ravnateljica Kopf, uvijek atraktivna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.