Hrvatski radio

Radio Osijek

Škola "Zaštita od obiteljskog nasilja"

25.04.2016.

13:57

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Različiti aspekti nasilja u obitelji teme su Škole "Zaštita od obiteljskog nasilja", petodnevnog seminara koji je u organizaciji Studentskog zbora otvoren na osječkom Pravnom fakultetu. ..

Kroz dvadesetak aktivnosti, predavanja i radionica razgovara se o problematici koja je od pošle godine ponovo u domeni kaznenog zakona a sudionici se slažu da je potreban interdisciplinarni pristup.

Uz žene i starije članove obitelji, žrtve obiteljskog nasilja često su i djeca što ima niz posljedica na razvoj djeteta a skloni su problematičnom ponašanju, bijegu od kuće, počinjenju kaznenih djela. Više bi se, istaknuto, je pozornosti trebalo posvetiti preventivnim programima i edukaciji kako bi se pojavnost zlostavljanja smanjila.  

Također je potrebna i veća potpora organizacijama koje se bave tom problematikom kako bi žrtve imale osjećaj da se društvo za njih brine. Nasilje u obitelji obuhvaća širok raspon kaznenih djela  te je i iz tog razloga teško pratiti statističke pokazatelje no vidljivo je da broj takvih djela raste- upozoreno je na otvorenju petodnevne Škole na osječkom Pravnom fakultetu.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.