Hrvatski radio

Radio Osijek

Školontiranje - pogled u budućnost

09.05.2019.

13:14

Autor: Željka Bačić

Školontiranje - pogled u budućnost

Školontiranje - pogled u budućnost

Foto: - / -

Dobru praksu i iskustvo u volontiranju pokazali su u Osijeku sudionici završne konferencije projekta "Školontiranje - pogled u budućnost", financiranog sredsvima Europske unije. Cilj je školsko volontiranje.

Organizator je PRONI centar za socijalno podučavanje u partnerstvu s Ekonomskom i Osnovnom školom Nikole Andrića iz Vukovara, Volonterskim centrom Osijek i Tehničkom školom Sisak. Voditelj "Školontiranja" Goran Jelenić ističe kako je osnovano 10 volonterskih klubova, koji rade pod vodstvom koordinatora u školama. Uključeni su učenici 7. i 8. razreda u osnovnoj te 1. i 2. razredi u srednjom školama. Koliko je važno sudjelovanje djece u volontiranju i edukacija za profesore potvrdila je koordinatorica volontera u vukovarskoj Ekonomskoj školi Mirjana Mirković. "Projekt Školontiranje provodi se 2 školske godine u partnerstvu s Tehničkom školom Sisak, Osnovnom Školom Nikola Andrić Vukovar i Volonterskim centrom Osijek i svi mi prošli smo kroz različite radionice i uspješno smo provodili volonterske akcije u školi" - rekla je prof. Mirković. Jedna od aktivnosti je i uređivanje ograde Osnovne škole N. Andrića, volontiranje u Noći muzeja ove i prošle godine, a u njima je sudjelovao i učenik Ilaj Macura koji ističe kako je za njega  volonterstvo znači druženje, učenje te pomoć školi i gradu. Projekt "Školontiranje" vrijedan je milijun i 134 tisuće kuna, od čega ga je EU pokrio sa 911 tisuća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.