Hrvatski radio

Radio Osijek

Školski medni dan u Osnovnoj školi Antuna Bauera u Vukovaru

09.12.2019.

13:36

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je na drugom Školskom mednom danu s hrvatskih pčelinjaka u Osnovnoj školi Antuna Bauera. Program je to edukacije djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu koje provodi resorno ministarstvo.

Na taj se način osigurava pomoć pri stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Prvi Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prije godinu dana i polučio je veliko zanimanje javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u njemu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola.

Pčelar iz Vukovara Franjo Surop rekao je kako je dobro da djeca konzumiraju domaći med. "Mi kao Udruga pčelara Vukovar 91' ušli smo u program s Gradom i sa školama i dječjim vrtićima tako da sva djeca jedu naš domaći med. Ovo je prva generacija koja je došla iz vrtića, konzumirala je naš med i sad to nastavlja u školama. Svako je dijete sad dobilo po jednu staklenku meda naših pčelara koji su nositelji markice "med s hrvatskih pčelinjaka". 

Ravnateljica Onovne škole Nikole Andrića iz Vukovara Josipa Kotromanović Sauka kaže: "Naša škola, kao i sve vukovarske škole od ove su školske godine omogućile djeci svakodnevnu konzumaciju meda i taj se projekt pokazao izvrsnim. Med je djeci postao zamjena za slatkiše. Konzumiraju ga i u toplim napicima". Ravnatelj Osnovne škole Antuna Bauera Jozo Mihaljev rekao je da djeca jako dobro reagiraju na konzumaciju meda. A predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos pojasnio je da su sve škole pozvane da se uključe u taj nacionalni projekt. "Prošle smo godine za ovu namjenu koristili 36 000 staklenki meda. Svi zainteresirani pčelari mogu sudjelovati u tom projektu. Osnovni je cilj da domaći pčelari plasiraju med na domicilnom području. Nisu to velike količine, no nama je u većem interesu da se  plasira domaći med. Za prošlu je godinu Minsitarstvo poljoprivrede izdvojilo milijun i pol kuna za taj projekt u kojem je sudjelovalo preko 400 pčelara".    

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: "Cijela je hrvatska poljoprivreda ranjiva, no imamo i dobrih pokazatelja. Situacija što se tiče proizvodnje meda i proizvoda na bazi meda ipak bilja nego što je bila. Posljednjih je godina uvoz meda u Hrvatsku značajno narastao, no u prvoh šest mjeseci ove godine bilježimo pad uvoza od 57 posto. Oprezna sam kod davanja ocjena je li resorno ministarstvo utjecalo na to, no izmijenili smo Pravilnik na način da se vidi koji je med miješan, kakva je njegova kvaliteta i u kojoj je zemlji proizveden.  Osobito je to važno kod mješavina meda. Također smo uveli nacionalnu staklenku za med, koja je prema mišljenju potrošača, proizvođača i Hrvatskog pčelarskog saveza vrlo vrijedna. Na posljednjem smo sastanku dogovorili kako će Minsitarstvo poljoprivrede u ovoj godini značajnije poduprijeti projekt nacionalne staklenke za med kako bi što više naših proizvođača ušlo u takav sustav koji omugućuje i specifičnu oznaku i specifično pakiranje."   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.