Hrvatski radio

Radio Osijek

"Skriveni Vanka" prikazan i u Osijeku

28.11.2022.

21:23

Autor: Radio Osijek

Nevenka Posavec Komarica

Nevenka Posavec Komarica

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

U kinu Urania u Osijeku prikazan je dokumentarni film Branka Ivande „Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije“ koji istražuje životnu priču slikara Maksimilijana Vanke čije su freske proglašene zaštićenim spomenikom američke kulture.

Povjesničarka umjetnosti Nevenka Posavec Komarica koja već godinama živi u SAD-u slučajno je upoznala unuku Maksimilijana Vanke, a tajanstvena priča o velikom slikaru zainteresirala je redatelja Branka Ivandu i tako je nastao film „Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije“. Film povezuje skrivena blaga fundusa Muzeja grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije, filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i iz života nekih europskih plemićkih obitelji vezanih uz Zagreb i Hrvatsku.

Tajanstvene okolnosti života Maksimilijana Vanke počinju njegovim rođenjem, a završavaju iznenadnom smrću u Meksiku, no puno je zagonetki u cijelom životu. Podrijetlo Vanke mnogi povezuju s bečkim dvorom, a Nevenka Posavec Komarica, prema onom što je otkrila, smatra da je on sin cara Franje Josipa i bečke glumice Katharine Schratt koja je Maksimilijana rodila u tajnosti u Zagrebu.

Film je sniman u Zagrebu, Zagorju, na Korčuli, na njegovu imanju u Americi, a o svom djedu govori i jedna od njegovih unuka. No, tajanstveni slikar koji je razgovarao s pticama i pisao pisma u šiframa i danas je velikim dijelom skriven od javnosti, ali njegova djela uvijek pobuđuju veliki interes. Svjedoči tome i, primjerice, izložba 2002. u Klovićevim dvorima koju je pogledalo 35.000 posjetitelja.


Nevenka Posavec Komarica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.