Hrvatski radio

Radio Osijek

Bit će dovoljno sjemena i mineralnih gnojiva za proljetnu sjetvu

09.03.2023.

13:13

Autor: Radio Osijek

Proljetna sjetva, arhiva

Proljetna sjetva, arhiva

Foto: M.Milas / Radio Osijek

U tijeku su pripreme za proljetnu sjetvu koja bi se ove godine trebala obaviti na istim površinama kao lani. Riječ je o preko 400 tisuća hektara na kojima će biti najzastupljeniji kukuruz, a stabilnost u sjetvi zadržat će i soja te suncokret, rečeno je na sastanku o proljetnoj sjetvi u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek. Čulo se kako sjemena i mineralnih gnojiva kojemu je cijena u prosjeku pala 30-tak posto ima dovoljno, a najavljen je i proljetni paket mjera za poljoprivrednike.

Direktorica prodaje u Petrokemiji Dubravka Dragišić istaknula je kako je zbog visokih cijena krajem prošle godine izostala proizvodnja mineralnih gnojiva u standardnim količinama te je ostvareno 30 posto prodaje u odnosu na ranije godine. "Nakon toga je uslijedio neočekivani pad cijena prirodnog plina, što je potaknulo europske proizvođače da pokrenu svoje proizvodnje. Izazvalo je to dodatni oprez kod potrošača i krajnjih korisnika gnojiva te je zaustavilo daljnju prodaju. Stoga je siječanj 2023. bio rekordno nizak po prodaji mineralnih gnojiva. Posljednjih 10 do 15 dana uočava se stabilizacija cijena gnojiva. Zaustavio se i strmoglavi pad cijene uree na svjetskim tržištima, što je bio i okidač za stabilizaciju cijena ostalih formulacija. Petrokemija je prošlog tjedna krenula u proizvodnju NPK gnojiva te osigurava hrvatsko i regionalna tržišta za nadolazeću sjetvu. Za ostale se formulacije Petrokemija opskrbljuje iz drugih izvora i uspijeva ga osigurati za sve narudžbe. Ta je tvrtka trenutačno u fazi preuzimanja od novog vlasnika, a očekivani je rok za primopredaju 31. ožujak.  Nema zasada dostupnih informacija o daljnjem tijeku poslovanja, no Petrokemija se priprema za opskrbu hrvatskog tržišta, bez obzira hoće li proizvoditi dalje ili ne. Cijene gnojiva trenutačno su niže 30 posto te su kupci koji su kupili gnojivo jesenas  u većim problemima, od onih koji su čekali bolje vrijeme. No, kako  su se stabilizirale cijene, raste i potražnja za gnojivima". Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je kako se  u proljetnoj sjetvi očekuje zadržavanje proizvodnje na razini prošlogodišnje. "Procjena je da će se kukuruz sijati na oko 270 tisuća hektara, suncokret na 50 do 60 tisuća, a soja koja je u Hrvatskoj stabilna kultura na 85 do 90 tisuća hektara. U sjemenskoj smo proizvodnji soje među vodećim zemljama u Europskoj uniji. Kriza u svijetu i Europi , kao i rast otkupnih cijena utjecali su na povećanje površina pod ratarskih kulturama. Nakon jesenskih, Vlada priprema i proljetne mjere pomoći poljoprivrednicima koji će biti usmjeren na stabilizaciju ratarske i stočarske poljoprivredne proizvodnje. Trenutačno su i tijeku pregovori, no vrijednost omotnice neće bita manja od 25 milijuna eura. Definiraju se intervencijske mjere i u ratarskoj i u stočarskoj proizvodnji, kao i za ribare i drvoprerađivačku industriju. Što se tiče intervencija po pitanju investicija u obradi je natječaj za skladišne kapacitete uljarica i žitarica i za tu je namjenu osiguran iznos od 33 milijuna eura. Agencija za plaćanja u poljoprivredi uskoro će početi izdavati ugovore i krenut će se u izgradnju navedenih kapaciteta kako bi se ove sirovine zadržale na hrvatskom tlu. Važna je i stabilizacija dohotka po pitanju cijene, jer će tada naši proizvođači moći žitarice i uljarice prodavati kad trenutak za njih bude najpovoljniji". Dobra je vijest da će sjemena biti dovoljno, a njegova je cijena u odnosu na prošlu godinu rasla za 10 do 15 posto.   

Galerija
Sastanak o proljetnoj sjetvi, Foto: Bruno Jobst/Agroklub
Sastanak o proljetnoj sjetvi, Foto: Bruno Jobst/Agroklub

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.