Hrvatski radio

Radio Osijek

Skupština nije konstituirana!

21.06.2013.

12:50

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici Osječko-baranjske županijske Skupštine danas su prisegnuli, ali Skupština nije konstituirana. Jedini kandidat, kandidat HSDDB-a i Zelenih hrvatske, Boris Antunović dobio je 24 od, za natpolovičnu većinu,potrebnih 28 glasova.

Potpora 24 od ukupno 55 vijećnika  HDSSB-ovu Borisu Antunoviću nije bilo dovoljna za izbor za predsjednika Osječko-baranjske skupštine. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je kako je HDSSB svoga kandidata za predsjednika Skupštine predložio kao relativni pobjednik lokanih izbora i izrazio nadu će se nakon razgovora, već na idućoj sjednici,izabrati predsjednik Skupštine. Na pitanje novinara hoće li na idućoj sjednici istaknuti svoga kandidata vijećnici HDZ-a Goran Ivanović i SDP-a Domagoj Hajduković odgovorili su kako će to znati nakon razgovara u stranci i s koalicijskim partnerima. U novom sazivu koalicija HDSSB-Zeleni Hrvatske ima 24 vijećnika, koalicija HDZ-HSP AS Starčević 17, koalicija SDP-HNS-Zelena lista-Demokratska stranka slavonske ravnice 11, a Hrvatski laburisti tri vijećnika. Kako bi se osigurala ogovarajuća zastupljenost pripadnika srpske i mađarske nacionalne manjine, broj članova Skupštine Osječko-baranjske županije povećan je za 4 mjesta. Ako se predsjednik Skupštine ne izabere u tri pokušaja, slijede novi izbori.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.