Hrvatski radio

Radio Osijek

09:34 / 19.12.2017.

Autor: Radio Osijek

Skupština o gospodarstvu, projektu "Obrok za sve" i koeficijentima za plaće

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije u središtu pozornosti bile su gospodarske teme. Iako su pokazatelji za godinu na izmaku blago pozitivni, oporba je upozorila na nedostatak razvojnih projekata koji bi usporili iseljavanje.

Odgovarajući na vijećnička pitanja o projektu "Slavonija, Baranja i zapadni Srijem", župan Ivan Anušić podsjetio je da su, nakon Vladine sjednice, potpisani ugovori o projektima za Osječko-baranjsku županiju vrijedni milijardu kuna. Ustvrdio je da će se, iako je uglavnom riječ o infrastrukturnim projektima, njihova realizacija pozitivno odraziti na građevinski sektor i ukupni razvoj. No, SDP-ova Domagoja Hajdukovića zanimali su razvojni projekti koji bi trebali zadržati mlade. "Rekao bih da se tu, figurativno govoreći, radi samo o asfaltu i betonu. Na žalost, infrastrukturu gradimo, ali ljude gubimo i bojim se da ćemo imati trgove i ceste koji će biti pusti, kao što već mnoga naša sela i gradovi jesu", rekao je Hajduković. Odgovarajući mu, župan je istaknuo kako je problem kompleksan jer, uz gospodarski oporavak koji će s godinama biti vidljiviji, mladima treba vratiti i povjerenje u institucije države. "Pogledajte zbog čega ljudi odlaze s gorčinom. Jednostavno im je dosta svega što gledaju, nepravde koju doživljavaju, počevši od traženja posla, zaustavljanja na cesti od strane policije, pravosudnih postupaka u kojima doživljavaju katastrofalnu nepravdu", rekao je, među ostalim, Anušić.

Dobra vijest za osnovnoškolce i njihove roditelje jest da s novom godinom počinje realizacija projekta "Obrok za sve" kojim će biti osigurana besplatna prehrana za sve osnovnoškolce na području Županije. "Prva je faza projekta besplatna prehrana, takva kakve je trenutačno jer nemamo preduvjete ni količine kojima bismo mogli opskrbiti sve osnovne škole s naših OPG-ova. U drugoj fazi razgovarat ćemo s našim proizvođačima i vidjeti koje su količine i vrsta hrane. Treći je preduvjet prenamjena i izgradnja prostora za blagavaonice i kuhinje u svim osnovnim školama i početi s toplim obrokom najkasnije krajem 2019. ili početkom 2020. godine za svu djecu", najavio je župan.

Dodajmo i da se službenicima i namještenicima u upravnim tijelima Županije mijenjaju koeficijenti za plaće. Kako je pojasnio Anušić, ukupni se iznos namijenjen za plaće neće mijenjati, ali će se drukčije raspodijeliti pa će se, primjerice, onima u najvišem razredu - pročelnicima i njihovim pomoćnicima - plaće smanjiti 10 posto, a onima u najnižem razredu za 10 će posto porasti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.