Hrvatski radio

Radio Osijek

Skupština OBŽ: Minimalni pozitivni pomaci u gospodarstvu

17.12.2015.

12:36

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gospodarstvo, razvojna strategija u predstojećem razdoblju neke su od tema koje su se našle na današnjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije .

Nakon niza godina u kojima su zabilježeni negativni trendovi i pad gospodarskih aktivnosti, u 2014. godini vidljivi su minimalni pozitivni rezultati, koji se prije svega odnose na blagi rast ukupnih prihoda, povećanje dobiti, smanjenje gubitka, po prvi puta nakon pet godina ostvaren je i pozitivan financijski rezultat te pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene, kao i smanjenje insolventnih pravnih osoba i nepodmirenih prijavljenih obveza. Analiza financijskih rezultata poslovanja poduzetnika u Osječko-baranjskoj županiji u 2014. godini izrađena je temeljem podataka iz godišnjih financijskih izvještaja obveznika poreza na dobit sa sjedištem u Županiji preuzetih od Financijske agencije. Do kraja travnja 2015. godine godišnje financijske izvještaje (GFI) o poslovanju za razdoblje I. - XII. 2014. godine na području Županije predao je 4.441 obveznik poreza na dobit, od čega je 4.006 trgovačkih društava (21 veliki, 62 srednje velika i 3.923 malih), a preostalih 435 odnosi se na ostale obveznike poreza na dobit (obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge). Broj trgovačkih društava koja su predala godišnje financijske izvještaje o poslovanju u 2014. godini porastao je za 6,1% u odnosu na 2013. godinu, dok se broj zaposlenih smanjio za 2,3% (ili 818 djelatnika). Ukupni prihodi porasli su za 1,4%, dobit je bila veća za 69,9% (ili za 480 milijuna kuna), dok se gubitak smanjio za 39,4% (753 milijuna kuna). Ovo povećanje dobiti i smanjenje gubitka rezultiralo je minimalnim, ali ipak pozitivnim konsolidiranim financijskim rezultatom koji je iznosio 7 milijuna kuna. U 2013. godini konsolidirani financijski rezultat bio je negativan i iznosio je preko 1,2 milijarde kuna. Međutim, unatoč navedenim pozitivnim rezultatima, odnosno usporenom rastu i razvoju gospodarskih aktivnosti, u Županiji je još uvijek velik problem nelikvidnost, velika nezaposlenost te smanjenje investicija u dugotrajnu imovinu. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je kako rezultatima ne možemo biti zadovoljni jer je sve više nezaposlenih i ljudi u teškoj materijalnoj situaciji, poduzeća koja propadaju i ne isplaćuju plaće, a oni koji su na vlasti nemaju dovoljno odlučnosti za promjene i kreiranje zakona koji bi osigurali sigurne investicije i poslovanje. Broj nezaposlenih osoba evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Regionalni ured Osijek krajem lipnja 2015. godine iznosio je 30.340, što je 14,3% manje u odnosu na lipanj 2014. godine. Stopa nezaposlenosti u lipnju 2015. godine u Županiji iznosila je 26,9%, dok je u Republici Hrvatskoj ona bila 15,1%.

Na sjednici se, među ostalim, razgovaralo i o problemima prometne povezanosti, posebice državnim prometnicama, privatnom poduzetništvu, novom zakonu o komasaciji i financiranju Hrvatskog narodnog kazališta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.