Hrvatski radio

Radio Osijek

Skupština OBŽ: Sve je poskupjelo, ali besplatan školski obrok bit će osiguran

08.09.2022.

14:23

Autor: Željka Bačić

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije

Foto: OBŽ / -

Vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije na današnjoj su sjednici raspravljali i odlučivali o 19 točaka dnevnog reda. Jedna od odluka jest da županija prepušta 50 posto svojih osnivačkih prava u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Gradu Osijeku.

Pitanja i prijedlozi vijećnika uobičajeno su bili aktualni kako bi dobili konkretne odgovore župana Ivana Anušića. Sanja Bježančević iz SDP-a predložila je uvođenje građanskog odgoja u škole zbog suzbijanja negativnih pojava u društvu. Odgovor je kako ga škole mogu uvesti, ali da Županija nema poseban program za to.

Boris Piližota, SDP, smatra da građanima treba pomoći kod prelaska na novi plinski sustav s obzirom na krizu i tešku nadolazeću zimu. Očekuje izvješće od Dimnjaka o tom procesu.

Kako će se provoditi besplatan školski obrok na ovoj skupoći, pita HDZ-ovac Dražen Trconić. Župan Anušić posebno je naglasio kako su cijene prehrambenih proizvoda iznimno visoke, ali to nipošto neće zaustaviti projekt. Županija će, kaže, osigurati novac iz drugih izvora.

Mostov Josip Skočibušić postavio je pitanje hoće li, kako Zakon predviđa, doći do spajanja jedinica lokalne samouprave. Župan odgovara kako su takve odluko dragovoljne te da se u ovom trenutku ni jedna općina ili grad nisu javili sa željom za spajanje i do toga sigurno neće doći. Smatra da spajanje ne bi donijelo uštede te da načelnici i gradonačelnici rade na projektima razvoja, iako, priznaje, ima i onih koji se ne trude dovoljno.

Skupština Osječko-baranjske županije

Skupština Osječko-baranjske županije

Foto: OBŽ / -

Jedinu raspravu je izazvalo izvješće društva za gospodarenje otpadnom EKOS, budući da vijećnik Zlatko Ahić iz Domovinskog pokreta smatra kako nisu učinili ništa pa ni projekt za Regionalni centar gospodarenja otpadom, a kažu da im je godina bila uspješna. „Zbog kašnjenja gubimo milijune kuna, a takvo ponašanje moramo promijeniti”, dodao je Ahić. Član Uprave EKOS-a Zoran Pandža odgovara kako s projektom nisu kasnili zbog njih već zato što nisu dobili poziv od odgovornih za taj posao i dodaje kako neće biti izgubljeni milijuni koje Ahić spominje.

Krešimira Čabaja (DP) zanimalo je je li Glas Slavonije vratio pozajmicu Ljekarnama Srce. Župan je podsjetio kako je riječ o 742.000 kuna duga te da je rok za vraćanje produljen do ožujka 2023.

Uz ostalo, na sjednici je prihvaćena i Odluka o prijenosu upravljačkih prava Županije nad Hrvatskom narodnim kazalištem na Grad Osijek.

Županija i grad Osijek do sada su imali jednake, 50-postotne udjele, osnivačkih prava u HNK-u, a ovu odluku osječko-baranjski župan Ivan Anušić pojasnio je željom da se status osječkog HNK-a izjednači s ostalim nacionalnim kazališnim kućama u Hrvatskoj.  

Ističe kako je osječki HNK jedina nacionalna kuća u Hrvatskoj u kojoj su osnivači Županija i grad, dok su svima ostalima to gradovi u kojima se nalaze pa je u razgovorima s osječkom gradskom upravom zaključeno da osnivačka i upravljačka prava u potpunosti treba preuzeti Osijek.

„Smatramo da je to praksa u cijeloj Hrvatskoj te da će se samo s jednim osnivačem omogućiti kvalitetnije funkcioniranje HNK-a”, rekao je Anušić. Pojasnio je kako se Županija neće odmah povući iz sufinanciranja osječkog HNK-a, već će se to postupno dogoditi u idućih nekoliko godina, a predviđeno je da od 1. siječnja 2026. godine Osijek u potpunosti preuzme financiranje te nacionalne kazališne kuće.

Anušić podsjeća da je Županija prošle i ove godine za osječki HNK-a izdvojila 12,8 milijuna kuna, što je 70 posto ukupnog iznosa za planirane javne potrebe u kulturi, a isti iznos osigurao je i Osijek.

Ta će se sredstva i dalje usmjeravati u projekte na području kulture, među kojima je i osječki Muzej likovnih umjetnosti, kojemu je Županija osnivač, gdje se planira izgradnja novoga paviljona.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.