Hrvatski radio

Radio Osijek

Skupština Osječko-baranjske županije

08.03.2018.

14:31

Autor: Radio Osijek / OBŽ

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Izvješća o stanju sigurnosti te o nezaposlenosti i zapošljavanju u Osječko-baranjskoj županiji iz 2017. godine bile su najznačajnije teme Skupštine Osječko-baranjske županije. Stanje sigurnosti ocijenjeno je povoljnim i stabilnim, dok je ono o nezaposlenosti i zapošljavanju zabrinjavajuće.

Policijska uprava Osječko-baranjska analizom rada u 2017. godini zabilježila je pozitivne pomake u gotovo svim dijelovima rada. Evidentirano je 16% manje kaznenih djela nego godinu ranije, a riješeno ih je gotovo 85%. 20% posto je manje prekršaja protiv javnog reda i mira, dok je znatno povećan broj požara. Najnegativniji su trendovi zabilježeni u prometu, pa je tako prošle godine smrto stradalo 24 osobe, istaknuo je načelnik Policijske uprave Osječko-baranjeske Ladislav Bece: "Strateški cilj je da na 100.000 stanovnika u Republici Hrvatskoj bude 5 poginulih. Mi idemo u tom smijeru, a sada smo na 7,8%. Mi to moramo spustiti ispod trenutačne granice, međutim policija to ne može sama. Tu nam trebaju dobre ceste, prometna kultura vozača i svi drugi sudionici", rekao je Bece i dodao kako su i dalje najčešći uzroci prometnih nezgoda sa stradalim osobama nepilagođena brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela za vrijeme vožnje i vožnja pod utjecajem alkohola.

Vijećnika Nedjeljka Bosanca zanimalo je zašto je utihnulo informiranje o ilegalnim migrantima te nadlijetanje pograničnih područja helikopterima u noćnim satima: "Po tom pitanju smo vrlo jasni. Mi smo prošle godine zabilježili 20 slučajeva nezakonitog prelaska državne granice s ukupno 90 počinitelja. To je problem, zato smo zatvorili granicu i bilježimo smanjenje tih trendova. Istina je da pogranična područja nadlijeću helikopteri, a nadgledamo granicu i dronovima. Zatražili smo i pomoć u vidu plovila za nadzor Dunava, helikoptera s termovizijskim kamerama i u vidu ljudstva", rekao je Bece.

Komentirajući izvješće o nezaposlenosti i zapošljavanju vijećnica Zvjezdana Tuma Pavlov istaknula je kako je ono prepuno korisnih informacija i statističkih pokazatelja no da bi ono trebalo biti bolje iskorišteno: "Ja mislim da bi ovakva izvješća trebala biti proslijeđena na primjer Ministarsvu obrazovanja, Ministarsvtu rada i drugim ministarstvima. Tada nam se ne bi događalo da imamo velik broj nezaposlenih, a istovremeno potražnju za radnicima koje ne možemo naći", rekla je Tuma Pavlov.

Uobičajeno jedna od prvih točka su bila pitanja vijećnika na koja su umjesto župana Ivana Anušića, koji je u vrijeme sjednice imao važan sastanak u Zagrebu, odgovarali njegovi zamjenici Petar Lagator i Goran Ivanović. Tako je na pitanje vijećnika dr. sc. Ivana Požgaina odgovorio zamjenik župana Lagator te objavio da je izrađen idejni projekt izgradnje ljekarne u krugu Kliničkog bolničkog centra Osijek, zajednički projekt Županije i Ljekarni Srce - Ljekarni Osječko-baranjske županije, što će biti svima koristan, ali i isplativ projekt.

Na pitanje vijećnika Stjepana Krznarića o mjerama koje poduzima župan radi poboljšanja demografskog stanja u Županiji, zamjenik župana Ivanović naglasio je kako je demografija glavni problem ove Županije, pa je za novu županijsku uprava od prvog dana mandata na prvom mjestu. Župan Anušić ima viziju i program rješavanja tih pitanja, već poduzima niz mjera, no jasno je da se postojeće stanje ne može ni lako ni brzo promijeniti. Ivanović upozorava na nužnu sinergiju u pokretanju razvoja cijele Slavonije i Baranje, nužne porezne promjene, a ključnim drži povećanje standarda žitelja naših sela.

Na pitanje vijećnice Renate Forjan o razvoju kontinentalnog turizma, zamjenik župana Ivanović rekao je da se turizam ne događa sam po sebi niti Osječko-baranjska županija može sama. Zato je pokrenut postupak zajedničkog brendiranja svih županija u Slavoniji i Baranji, a osnivanjem Upravnog odjela za kontinentalni turizam ova problematika se uzdiže na najvišu razinu županijske uprave. Između ostalog upozorio je na nedostatne smještajne kapacitete jer je evidentirano tek 3.500 ležaja u cijeloj županiji, što nije dovoljno za ozbiljan turizam. Zaključio je da se aktualnim i novim mjerama postupno mijenja ukupna slika turizma, koji postaje jedna od temeljnih razvojnih djelatnosti na području Osječko-baranjske županije.

Vijećniku Andreju Juriću odgovoreno je da će županijske službe provjeriti što se događa s udrugom roditelja djece s posebnim potrebama „Baranjski leptirići“, kojoj je Županija financijski pomogla 2016. i 2017. godine, a ove godine još nije dostavila zahtjev za potporu. Kako je naveo Jurić, udruga prestaje s radom iako ima oko 200 članova i potrebna je građanima Belog Manastira, osobito djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Pitanja županu postavili su također dr. sc. Lidija Dujmović, Željko Macanić, Zvonko Pongrac i Ivica Mandić.

Današnja je sjednica počela uručenjenjem ruža i bombonjera te čestitkom svim nazočnim damama povodom Međunarodnog dana žena. Zamjenik župana Goran Ivanović pri tomu je istaknuo kako žene čine 66 posto ukupnog broja zaposlenih u županijskoj upravi te su na čelu 10 od 14 upravnih odjela.

Galerija
foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-
foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-dsc_5502.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.