Hrvatski radio

Radio Osijek

Skupština Osječko-baranjske županije prihvatila rebalans Proračuna

16.07.2020.

13:01

Autor: Monika Kralj

Skupština Osječko-baranjske županije prihvatila rebalans Proračuna

Skupština Osječko-baranjske županije prihvatila rebalans Proračuna

Foto: - / -

Kao posljedica epidemije koronavirusa, prihodi od poreza na dohodak u Osječko-baranjskoj županiji smanjeni su za 13 milijuna i 800 tisuća kuna. Jedan je to od razloga za rebalans županijskog Proračuna koji je danas prihvaćen na 31. sjednici Skupštini Osječko-baranjske županije.

Krajem prošle godine, kada je prihvaćen Proračun Osječko-baranjske županije za 2020. godinu, istaknuto je da je najveći do sada i to u iznosu 1,56 milijardi kuna, što je bilo 65 % više od Proračuna u 2019. Razlog je, među ostalim, bilo evidencijsko uključivanje u Proračun sredstava za plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, kao i spajanje ureda državne uprave sa županijom. Dio Proračuna bez tih sredstava bio je 637 milijuna kuna, a rebalansom je smanjen na nešto manje od 621 milijun kuna. 

Odgovarajući na vijećničko pitanja o 5 milijuna kuna koje je Županija namijenila pomoći onima koje je u gospodarstvu najviše pogodila pandemija, župan Ivan Anušić odbacio je da je riječ o sredstvima prvo planiranim za druge potpore u gospodarstvu, obrtu ili turizmu. Sredstva su prenamijenjena s potpora jedinicama lokalne samouprave, potpore Zračnoj luci te potpora za izgradnju sakralnih objekata, pojasnio je župan Anušić.

Jedno od pitanja bila je i izgradnja novog KBC-a u Osijeku. Početak izgradnje bit će 2022. godine, najavio je župan. U tijeku je odabir pružatelja usluge za izradu Studije izvedivosti, završava se postupak nabave velike vrijednosti, paralelno i davanja zemljišta, a sva dokumentacija treba biti pripremljena u sljedećih godinu dana.

Skupština je i ovoga puta, kako bi se mogle poštovati epidemiološke mjere, održana u dvorani Fakulteta za agrobiotehničke znanosti.

pročelnica županijskog Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž o rebalansu

župan Ivan Anušić o potporama gospodarstvu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.