Hrvatski radio

Radio Osijek

12:27 / 21.03.2019.

Autor: Davor Lončarić

Slavi Gardijska oklopno-mehanizirana brigada u Vinkovcima

Slavi Gardijska oklopno-mehanizirana brigada u Vinkovcima

Slavi Gardijska oklopno-mehanizirana brigada u Vinkovcima

Foto: - / -

U vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi obilježava se 12. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Na proslavi je i ministar obrane Damir Krstičević .

Program obilježavanja obljetnice Gombr-e počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi, a nastavljen služenjem svete mise koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo.

Središnji dio svečanosti održan je na strojilištu vojarne, kada se vojnicima obratio i ministar obrane Damir Krstičević te zapovjednik Hrvatske Kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković. 

 

"Biti pripadnik gardijske brigade je čast i ponos, kako u ratu tako i u miru", rekao je ministar Krstičević čestitajući gardistima obljetnicu osnutka brigade. Zahvalio im je na čuvanju sjećanja na ratne brigade pobjedničke hrvatske vojske- Kune, Pume i Sokolove. Posebnu zahvalnost i poštovanje uputio je obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, svim invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima. "Plaćena je ogromna žrtva za današnji mir i slobodu", rekao je Krstičević koji je danas posebno ponosan na to što je bojna Puma vraćena u Varažin i to hodnjom pješice iz Našica. Istaknuo je kako je potpora građanima vojnicima tijekom tog putovanja jasno oslikala kako građani cijene hrvatske vojnike, a spomnuo je istraživanje među mladima koje je pokazalo kako imaju najviše povjerenja u Hrvatsku vojsku. "Hrvatsku vojsku otvorili smo prema građanima i hrvatskoj javnosti kako bismo još više osnažili vezu stvorenu u Domovinskom ratu. Ova je vojska iznika iz naroda i mora živjeti uz hrvatski narod", rekao je ministar Krstičević te dodao kako želi da vojska i dalje bude prva kada je u pitanju obrana domovine, ali i pomoć svim građanima koji su u nevolji, poput poplava, požara, sniježnog nevremena i sličnih nedaća. Naglasio je kako se poboljšava standard hrvatskih vojnika, vraćene su novčane naknade za dežurstva i straže te plaća pričuvnom sastavu. Ukinuta je i odluka da vojska mora biti smještena u Gašincima jer je želja ministra da vojnici žive u svojim gradovima i sa svojim obiteljima i zajednicom, a ministar drži kako je ostvaren i strateški cilj povratkom vojnika u Vukovar u koji će sljedeće godine biti izmještena cijela inženjerijska bojna. 

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Siniša Jurković podsjetio je kako je u Domovinskom ratu 551 pripadnik Sokolova, Puma i Kuna poginuo, jedan je nestao, a 1888 je ranjenih. Ustvrdio je kako je danas, 12 godina nakon osnutka, Gardijska oklopno-mehanizirana brigada udarna snaga hrvatske kopnene vojske kojom se svi moramo ponositi.

U sklopu obilježavanja Dana Gombr-e bit će održana pokazna vježba pripadnika Gombr-e pod nazivom "Sposobnost savladavanja prirodne zapreke".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.