Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavko Bogdanović (1958. - 2020.)

21.11.2020.

09:36

Autor: Marina Ban

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: - / -

U Osijeku je u 63. godini umro Slavko Bogdanović, član opernog zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i glazbeni urednik Radio Osijeka, u čiji program je, ovaj zaljubljenik u glazbu, utkao svoje veliko znanje i osjećaje.

Slavko Bogdanović rođen je 27. veljače 1958. u Osijeku. Iako je studirao na Pravnom fakultetu, ljubav prema glazbi odvukla ga je u smjeru umjetnosti. Nakon audicije postaje članom ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Kao tenor u opernom zboru sudjelovao je u brojnim predstavama, objedinjujući različite žanrove – mjuzikl, operetu, operu…
„Slavuj“, kako su ga mnogi zvali, bio je izniman čovjek i kolega, čovjek koji je volio ljude, dobre priče i filozofiju o glazbi. Upravo je kroz svoju „glazbenu filozofiju“ radio na našem radiju. Na Radio Osijeku je djelovao kao vanjski suradnik od prosinca 1999. godine. Svojim izborom pjesama obojio je brojne emisije, nastojeći slušateljima "dignuti ljestvicu" – birao je glazbu koja nije podilazila ukusu masa, inzistirajući, kako je znao reći, na dobrom, izvrsnom. To se osobito moglo čuti u njegovoj emisiji "Fonodrom" u kojoj je s nama i sa slušateljima dijelio glazbene novitete vrhunskih svjetskih glazbenika, ostvarenja žanra poznatog kao worldmusic, legendarne albume nezaobilazne u abecedi rocka u svim njegovim izvedenicama, countryja, soula i drugih žanrova, a na Radio Osijeku je otvorio prozor bluesu i jazzu. Nerijetko je morao "intervenirati" s naslovima iz vlastite bogate fonoteke, koju je prikupljao i popunjavao gotovo cijeli svoj život.
Naš glazbeni urednik Slavko Bogdanović svirao je gitaru većinom za svoju dušu, ali moglo ga se čuti i u bendovima pa i u onom Reggae Lege Radio Osijeka, koji se okupio kako bi snimio "Vrelo ljeto".
Slavko je bio jedan od onih kolega s kojim ste se uvijek mogli, bez problema, zamijeniti za „šihtu“, kako to volimo reći. Uvijek vedar, optimističan, nasmijan.
Dragovoljac je Domovinskog rata. Redoviti pratitelj nogometnih utakmica, volio je trčanje i sudjelovao je u brojnim maratonskim utrkama.
Bio je oženjen Ljiljanom, a posebno se ponosio svojom djecom – Filipom i blizancima Dorom i Mislavom.
Kolege i prijatelji na društvenim se mrežama opraštaju s našim Slavkom. "Napustila nas je dobra i predivna duša", "bio je dobri duh kazališta", "u zlu i okrutnome životu neupitna čestica dobrote, blagosti, skromnosti i mirnoće", zapisali su.
Dragi Slavko, hvala što ste u Glazbenu redakciju Radio Osijeka utkali svoje znanje te ljubav prema glazbi. Trag koji ćemo pamtiti.

Fonodrom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.