Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonci najbolji na 17. Državnom natjecanju orača u Sunji

21.09.2019.

23:55

Autor: Mirta Milas

Zrinko Miličić, državni prvak u oranju plugom premetnjakom, foto: HRT/M. Milas

Zrinko Miličić, državni prvak u oranju plugom premetnjakom, foto: HRT/M. Milas

Foto: - / -

Pobjednici 17. Državnog natjecanja u oranju održanog u Sisačko-moslavačkoj županiji su Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije u kategoriji pluga premetnjaka i Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije u kategoriji pluga ravnjaka.

Oni će biti predstavnici Hrvatske na 67. Svjetskom natjecanju orača koje će se iduće godine u kolovozu održati u Rusiji.  U kategorijama ravnjaka i premetnjaka natjecalo se ukupno 32 orača, po 16 u svakoj kategoriji. Pobjednik 8. natjecanja u oranju konjima u kojem je sudjelovalo osam natjecatelja je Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Sisačko moslavački župan i predsjednik Organizacijskog odbora 17. državnog natjecanja orača Ivo Žinić: "Poljoprivredna smo zemlja i jedna od strateških grana razvoja Hrvatske je poljoprivreda. Naša je županija, uz Osječko-baranjsku, vodeća po poljoprivrednoj proizvodnji i najveća po poljoprivrednim površinama. Imamo 250 000 četvornih kilometara poljoprivrednih površina, preko 53 posto, no samo se jedna trećina obrađuje. Pozivamo i one koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom da dođu u ovu županiju. S 23 poticajne mjere potičemo mlade poljoprivrednike". Uvjeti za oranje nisu bili najidealniji, rekla je bivša oračica, danas predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača Draženka Grah:"Zemlja je dosta suha, no teren je dobro pripremljen. Sedam sam se godina natjecala kao oračica i mogu reći kako se ono obično oranje uvelike razlikuje od ovog natjecateljskog. Ovdje su ukupno 32 suca (po dvojica iz svake županije) i četiri glavna suca. Jedan od njih Siniša Hrgović ističe: "Čestitam ponajprije svim oračima. Mislim da im stvarno nije bilo lagano. Bez obzira na uređenost i pripremljenost parcele, različiti su tipovi tala. Naravno, brojevi se izvlače i svi oni koji su imali sreću te izvukli brojeve u prvom dijelu parcele imali su nešto bolje uvjete jer je drukčiji tip tla i bilo je lakše orati. Drugi je dio parcele bio nekakav glineni pseudoglej i to će se sigurno odraziti na ocjene. Generalno, oranje je bilo zahtjevno i oni koji budu pobijedili zasigurno su to i zaslužili. 

A što kažu pobjednici: "Ja sam Miroslav Bartolović, dolazim iz Požeško-slavonske županije, iz mjesta Alilovci. Natjecao sam se u kategoriji plugova ravnjaka i pobijedio. Još sam pod dojmom. Bilo je iznimno teško, ali evo, uspio sam nakon nekoliko godina ugrabiti prvo mjesto i presretan sam. Trud, priprema i vježba su se isplatili. Poljoprivrednik sam, imam mliječne krave i tovim junice i bikove. Ratarim također. Može se i od poljoprivrede živjeti, ako hoćeš raditi. Nije jednostavno ni otići u Njemačku. Tko hoće uzeti motiku u ruke, može i zaraditi". Zrinko Miličić iz Radikovaca u Osječko-baranjskoj županiji: "Pobijedio sam u kategoriji pluga premetnjaka. Nakon nekoliko pokušaja napokon 1. mjesto. Nadao sam se visokom plasmanu, ali ne i najboljem. Jake su emocije, ne može se to opisati. Mislim da je presudio startni broj. Nije lako baviti se poljoprivredom, ali može se. Sam si svoj gazda i to je velika prednost". Juri Capanu iz Bjelovarsko-bilogorske županije 1. je mjesto u oranju konjima već postalo tradicija: "Ispraksirali smo se i imamo kontinuitet. Sretni smo, naravno. To je jedno veliko veselje za nas". Na idućem se, 18. državnom natjecanju očekuje novi koncept, najavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak: "Učinilo se dosta u oranju, no može se još više i na tome upravo i radimo. To je poruka s ovogodišnjeg natjecanja. Imamo puno mladih orača, smjena generacija je tu, proces i organizaciju treba još poboljšati. Nije to kritika, nego trebamo i u ovom segmentu uhvatiti korak s Europom i svijetom. 2012. godine bili smo domaćini Svjetskog natjecanja orača u Biogradu na moru, 2027. godine ponovno bismo trebali biti domaćini. To će vrlo brzo doći. Od iduće godine planiramo novi koncept Državnog natjecanja koje bi trebalo biti dvodnevno s oranjem i na strništu i na travi. Sunja je pokazala kako se ova manifestacija može kvalitetno organizirati i u manjim općinama".

Rezultati

Ravnjaci:
1. Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije
2. Fran-Andrej Jalušić iz Međimurske županije
3. Željko Goldašić iz Karlovačke županije

Premetnjaci:
1. Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije
2. Goran Šebalj iz Virovitičko-podravske županije
3. Petar Spudić iz Karlovačke županije

Oranje konjima:
1. Jure Capan
2. Slaven Očevar
3. Ivan Despetović

Ekipno je Virovitičko-podravska županija zauzela prvo mjesto, Osječko-baranjska drugo, a Karlovačka treće mjesto. Pobjednici Miroslav Bartolović i Zrinko Miličič ostvarili su pravo sudjelovanja na 67. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji.

Galerija
Miroslav Bartolović, državni prvak u oranju plugom ravnjakom, foto: HRT/M.Milas , Foto: -/-
Jure Capan, državni prvak u oranju konjima, foto: HRT/M. Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto:HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.