Hrvatski radio

Radio Osijek

"Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu"

03.12.2018.

14:18

Autor: Mirta Milas

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Organizator 5. znanstvenog skupa je Ogranak Matice hrvatske Osijek, a suorganizatori osječki i mostarski Filozofski fakultet te Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije. Sudjeluju i izlagači iz Austrije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Ivica Završki istaknuo je kako je prirodno da Matica hrvatska, kao najstarija kulturna institucija u Hrvatskoj, bude nositelj istine o Domovinskom ratu. "Istina se o Domovinskom ratu itekako krivotvori. Uloga Slavonije i Baranje u Domovinskom se ratu vrlo često u nekim drugim dijelovima Hrvatske svodi samo na Vukovar. No, Hrvatska je obranjena i u Osijeku, i u Valpovu, i u Đakovu, i u Vinkovcima, i u Županji, i u Slavonskom Brodu, a da su pale Slavonija i Baranja, pala bi i cijela Hrvatska."
Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje i braniteljske udruge Grada Osijeka smatra kako se nedovoljno zna o Domovinskom ratu i ulozi slavonsko-baranjskih branitelja u obrani domovine." Dva dana prije najtežeg dana u obrani Grada Osijeka, 5. prosinca, održava se 5. interdisciplinarni skup o Domovinskom ratu, Na žalost, o tome se malo govori i piše. Ne piše se o hrabrosti naših zrakoplovaca koji su na jučerašnji dan poginuli kod Otoka. Ne govori se o doprinosu koji su Grad Osijek te Slavonija i Baranja dali u obrani domovine. Ovdje SMO zaustavili najjaču silu - JNA, a govorimo o 3. vojsci u Europi i na taj smo način obranili Osijek, ali i cijelu Hrvatsku. Zbog toga ocjenjujem da je održavanje ovog međunarodnog interdisciplinog, znanstveno-stručnog skupa nužnost. Puno se više o tome mora govoriti i pisati na stručnoj osnovi, a s ciljem da se mlađe generacije upoznaju kako je stvorena Hrvatska. Mora postojati širi interes u Hrvatskoj da se ova naša novija povijest kompletno istraži, da budu istaknuti oni koji su dali svoj doprinos u stvaranju Hrvatske, dok bi oni koji su činili zločine morali odgovarati. Doklegod s tim ne budemo rasčistili, nećemo imati mira. Slavonski su branitelji branili istok Hrvatske, a kad su ovdje uspostavili crtu obrane, bili su po cijeloj Hrvatskoj, gdjegod su mogli pomoći, sudjelovali su u svim mogućim akcijama. Bitno je spomenuti i operaciju Feniks o kojoj se uopće ne govori. Ona je bila sastavni dio Oluje, a bez te operacije i operacije Maestral na moru , ni Oluja ne bi bila uspješna.
Demograf Stjepan Šterc obradio je pak u izlaganju temu "Demografski potop u slobodi": "Da se ukaže kako ova demografska katastrofa koju danas gledamo u Hrvatskoj nije isključivo i jedino uzrokovana agresijom na Hrvatsku. U mirnodopskom se razdoblju zapravo događaju još gore stvari. Današnja situacija u Hrvatskoj treba svakoga zabrinuti. Zaista smo došli do situacije prirodnog pada i negativne vanjske migracijske bilance koji ugrožavaju temeljne sustave u državi. Nije mi jasno da to mirno promatramo i opravdavamo se za nečinjenje. Ozbiljne bi države tome morale posvetiti pažnju. Na istoku je situacija još drastičnija, nego na razini cijele Hrvatske. Neće se to samo po sebi zaustaviti - potrebni su ozbiljni zahvati, vezani za pojedine djelatnosti, područja i obitelji. Prvo što moramo shvatiti je kako je to najvažnija problematika suvremene Hrvatske. Kad to osvijeste i političari, tada se mogu donositi tehničke odluke i postupci, vezani za različite oblike poticaja. Ne može nam se dogoditi da i dalje kažnjavamo žene u porodiljnom razdoblju, da imamo iste porezne stope u svim dijelovima Hrvatske, bez obzira što je razina izumiranja u nekim dijelovima katastrofalna. Ne može nam se dogoditi da razgovaramo o pitanjima abortusa, na koji se žene odlučuju zbog stambenih, ekonomskih ili financijskih razloga, jer je to pitanje odnosa uređene države prema ključnoj populaciji - djeci. U svakom se društvu djeca najvažnija pa i u hrvatskom, a političari bi konačno trebali donijeti odluke i postupke kojima će to pokazati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.