Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonija pomaže Banovini

01.01.2021.

13:50

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: FB Unikom Osijek

Foto: FB Unikom Osijek

Foto: - / -

Nema grada i naselja na istoku Hrvatske koji ovih dana nisu poslali pomoć stradalima u potresu na Banovini, angažirali su se školarci, navijačke skupine, veterani, brojne tvrtke... U Sisak, Petrinju, Gunju uputili su se i osječki komunalci.

"U pomoć i raščišćavanje ruševina nastalih u katastrofalnom potresu na Banovini, Unikom je poslao devetoricu svojih djelatnika, tri kamiona te devet kamp kućica u kojima će privremeni dom naći stanovnici pogođenih područja koji su izgubili svoj dom", objavio je Unikom na svom Facebook profilu. Ta osječka komunalna tvrtka jedna je od rijetkih firmi koje omogućuje ljetovanje svojih radnika u vlastitim kamp kućicama, a smještene su u kampu Jezera Village Holiday Resort na otoku Murteru. Dio njih sada je Unikom odlučio darovati stanovnicima mjesta pogođenima potresom.

Među onima koji su došli u Petrinju pomagati stradalim građanima u katastrofalnom potresu bilo je i 12 mještana iz Drenovaca. Dečki su u Petrinju došli u srijedu, u ranim jutarnjim satima, i odmah se stavili mještanima na raspolaganje. Kako su prenijeli novinarima idu ulicama, gledaju kome treba pomoć i uskaču, a uglavnom su to stari i nemoćni. Podsjetili su kako je Drenovce 2014. godine poharala poplava te da to mještani tih područja nikada neće zaboraviti. I danas se sjećaju kako je tada cijela Hrvatska pomagala njima.

Među 800 vatrogasaca iz cijele zemlje nalaze se i požeški profesionalni vatrogasci, koji su u Sisak i Petrinju došli s autoljestvama i cisternama za opskrbu pitkom vodom.

Svoju su pomoć ponudile i poslale brojne slavonske tvrtke, osobito građevinske. Nexe grupa, regionalni proizvođač građevinskog materijala, donirat će građevinski materijal u vrijednosti milijun kuna za obnovu potresom oštećenih područja Sisačko-moslavačke županije. Kako bi donacija došla do najugroženijih obitelji, Nexe je zatražio podršku Vlade u njenoj realizaciji. "Vjerujemo da ćemo na taj način najbrže doći do najpotrebitijih obitelji u ovoj teškoj i izazovnoj situaciji izjavio je predsjednik Uprave Nexe Grupe, Ivan Ergović. Nexe grupa ponudila je i suradnju u projektu obnove, čemu je preduvjet pružanje nužne tehničke podrške resornog Ministarstva.

"Nekoliko desetaka tisuća čokolada spremno je za polazak iz Zvečeva prema područjima nastradalim u potresu, u koordinaciji s nadležnim službama i Crvenim križem te se nadamo da ćemo na ovaj način barem malo pridonijeti obiteljima koje su se našle u središtu ove teške situacije", priopćeno je iz te požeške tvrtke.

Teško je nabrojati sve koji su iz svih dijelova Slavonije pružili pomoć, bilo kakve vrste, a jamče da ona neće stati dok god stradalima u Banovini ona bude potrebna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.