Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonija šuti zbog tuge i jada

14.03.2019.

14:14

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

"Slavonija - primjer lošega gospodarskog i demografskog stanja" – bila je tema konferencije za novinare, koju je u Osijeku održala Amsterdamska koalicija želeći istaknuti što znače izbori za Europski parlament.

Slavonija se posljednjih 20 godina pokušava prikazati kao konzervativna sredina, a ona je uvijek bila europski orijentirana - rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Na žalost, Slavonija šuti jer se osjeća jadno, rekla je i dodala kako je u Županiji osječko-baranjskoj  svaka peta osoba nezaposlena, u Zagrebu svaka dvadeseta, a u Istri svaka trideseta. Postoje modeli da se to riješi i na njima radi Amsterdamska koalicija. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra kako su oni koji su do sada vodili Hrvatsku propustili svoju priliku te da je ljubav prema domovini često licemjerna, ona treba biti "rad za domovinu i neiskorištavanje te domovine". Dodao je kako imamo ljude koji znaju i mogu pomoći, ali nisu dovoljno istaknuti. Među njima je i Osječanin Damir Jurić, kandidat na listi za Europski parlament, koji je izjavio kako je Amstardamska koalicija antifetišistička, jer ne želi imati državu kao fetiš kakvom ju vide mnoge političke opcije. Njima je država primarna, a građani sekundarni. Trebalo bi biti obrnuto kako građani ne bi bili podanici, već akteri.  Dodao je kako trebamo biti otvoreni, hrabri i pošteni u onom što nas čeka. Građani, rečeno je, trebaju birati kandidate koji će se boriti za njihove interese, jer 75 posto svih propisa donosi se u Bruxellesu, a ne u Zagrebu. Na pitanje novinara hoće li Amstardamska koalicija opstati i nakon EU izbora, Anka Mrak-Taritaš je odgovorila kako će sigurno izdržati, stabilna je i već svih 7 partnera razgovara o parlamentarnim izborima. Krešo Beljak je odogovrio i na pitanje o stanju u HSS-u u Osječko-baranjskoj županiji ustvrdivši kako je situacija idilična, da će uskoro održati Izbornu skupštinu te da će to biti "a gdje drugdje nego u Osijeku, jaka stranka".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.