Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonska konferencija o komunalnom otpadu

12.12.2020.

09:16

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Institut za strateške studije Panon i osječki Unikom organiziraju Slavonsku konferenciju o komunalnom otpadu, koja se zbog epidemiološke sigurnosti provodi virtualno. Cilj je konferencije utvrđivanje stanja u sektoru prikupljanja, selekcije i obrade komunalnog otpada.

U sektoru gospodarenja otpadom Republika Hrvatska je pristupanjem u Europsku uniju prihvatila niz obveza uvrstivši ih u nacionalnu legislativu. Iako je posljednjih godina ostvaren napredak u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s europskim direktivama, ispunjenje obveza prikupljanja i odvajanja komunalnog otpada, kao i osiguranje kvalitete života i komunalnog standarda našim građanima još nisu na zadovoljavajućoj razini.
Unatoč pojedinačno dobrim inicijativama prevladava slaba uključenost slavonske prerađivačke industrije u recikliranju odvojeno prikupljenog komunalnog otpada. S obzirom da lokalna prerada odvojenog komunalnog otpada može biti poligon za osnivanje novih tvrtki, razvoj novih tehnologija i proizvoda, te zapošljavanja lokalne radne snage, lokalnih znanstvenih i tehnoloških timova PANON Institut za strateške studije u suradnji s tvrtkom UNIKOM d.o.o. iz Osijeka pokreće regionalnu konferenciju o komunalnom otpadu s ciljem utvrđivanja stanja u sektoru prikupljanja, selekcije i obrade komunalnog otpada.
Ove godine konferenciju o komunalnom otpadu održava se kao posebna sekcija XXIX. Znanstvenog skupa „Organizacija i tehnologija održavanja" (OTO 2020) s ciljem da u idućim godinama ona postane samostalna konferencija o komunalnom otpadu na području slavonske regije.

Davor Vić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.