Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonske teme u saborskim raspravama na slobodnu temu

28.07.2020.

11:32

Autor: Radio Osijek/TM

Slavonske teme u saborskim raspravama na slobodnu temu

Slavonske teme u saborskim raspravama na slobodnu temu

Foto: - / -

Danas su zastupnici na početku sjednice Sabora u raspravi na slobodnu temu progovorili o posljedicama odlaska Megglea iz Osijeka i problemima mještana Duzluka s podmetanjem požara, ali i o uspjesima HDZ-a u odnosu na Slavoniju.

Saborska zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) upozorila je na posljedice koje će imati odlazak tvrtke Meggle iz Osijeka. "Treba hitno donijeti tzv. mliječni paket, kako bi se zaustavio proces rastakanja  sela, manjim i srednje velikim obiteljskim gospodarstva treba povratiti ulogu glavnih nositelja proizvodnje mlijeka i mesa", rekla je Jeckov u saborskoj raspravi na slobodnu temu. Naglasila je kako je važno očuvati mljekarsku industriju, ne samo u Slavoniji, nego i u cijeloj Hrvatskoj. "Nije riječ samo o proizvodnji mlijeka i mesa, nego i o negativnim učincima na razvoj i preživljavanje ruralnog prostora, gdje govedarsko i mljekarstvo imaju ključnu ulogu u opstanku sela", objasnila je.
Odlaskom tvrtke Meggle iz Osijeka, istaknula je, prijeti gašenje tradicijske proizvodnje posljednje velike mljekare na istoku Hrvatske. Realnost je da će otkaz dobiti svih 160 zaposlenika mljekare, a u neizvjesnoj situaciji je i 280 kooperanata koji se pitaju što će biti sa proizvodnjom, mlijekom, životinjama, opg-ovima, rekla je Jeckov.
Upozorila je kako je hrvatska proizvodnja mlijeka već toliko mala da ju prestiže i majušni Luksemburg koji na površini manje hrvatske županije proizvodi više od 400 tisuća tona mlijeka.
Slavoniji treba partnerska pomoć, ne socijalna
Goran Ivanović (HDZ) kaže da Slavonija, Baranja i Srijem imaju sve uvjete za ugodan i lagodan život, da je Savjet osiguran za njih nešto najbolje što im se moglo dogoditi unatrag 30 godina. "Konačno su počeli stizati novci koji će dignuti komunalnu i drugu infrastrukturu", rekao je zastupnik i poručio da Slavoniji ne treba socijalna, nego partnerska pomoć, a Slavonija ju je ostvarila s Vladom  Andreja Plenkovića. "27 godina HDZ nije bio na čelu Osijeka", kaže Ivanović i ustvrđuje da grad stagnira i propada, no misli da lokalni izbori moraju promijeniti političku sliku Osijeka.
Kako je Duzluk postao "Požarevac"
"Dok imovina i domovi građana Zagreba stradavaju od prirodnih nepogoda, domovi i imovina žitelja Duzluka, malog sela nadomak Orahovice, stradavaju od ljudske ruke, a mještani žive u strahu da će im netko zapaliti imovinu", rekao je u svom govoru Domagoj Hajudković (SDP). Pozvao je nadležne institucije da odrade svoj posao i mještanima sela Duzluk, odnosno "Požarevac" kako su mu sami mještani nadjenuli ime, osiguraju miran san. Unatoč postavljenim kamerama, kuće i dalje gore. Čudno je, kaže, da policija ni nakon godina dana ne može naći piromane, jer je u tom selu s 200-tinjak stanovnika, u nešto više od godine dana, gorjelo više od 10 objekata. Utvrđeno je da su požari podmetnuti, osim u jednom slučaju. "Ne može se reći da je zločin etnički motiviran jer su gorjele i srpske i hrvatske kuće", rekao je zastupnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.