Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonski Brod: obilježavanje 15. godišnjice europskog broja 112

08.02.2020.

15:16

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija iz pozivnice organizatora

fotografija iz pozivnice organizatora

Foto: - / -

U povodu obilježavanja 15 godina europskog broja 112, na kojem su objedinjeni pozivi za sve hitne službe, u Slavnoskom Brodu je održano deveto rekreativno trčanje građana i pripadnika hitnih službi .

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine. Sustav djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj putem telefona, SMS poruka i automatskog poziva iz vozila.

"Prije godinu dana integrirali smo službe u sustav Ministarstva unutarnjih poslova. Cilj je da se sve snage osposobe i djeluju u svim velikim katastrofama i nesrećama, kako unutar Hrvatske tako i u inozemstvu kao pomoć drugim zemljama koje su u potrebi", izjavio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut.
Potreba usklađenog funkcioniranja službi na području Brodsko-posavske županije u proteklih nekoliko godina potvrdila se u više navrata.
"Današnji program je odavanje počasti svim djelatnicima hitnih službi koji su građanima na raspolaganju 24 sata dnevno. Od 2014. godine preživjeli smo gotovo sve vrste nepogoda u kojima je bio potreban angažman upravo ovih službi. Prvo su bile poplave, problem s zagađenjem pitke vode, eksplozija u rafineriji nafte. Ovih dana stožer je provjerio i spremnost službi u aktualno situaciji vezanoj uz corona virus. Vjerujem da će službe i u buduće u slučaju neke ugroze biti spremne pravovremeno djelovati", rekao je Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije.
Zbog važnosti službi Brodsko-posavska županija u proteklom je razdoblju uložila znatna sredstva iz lokalnog proračuna i kroz projekte financirane iz fondova Europske unije. "Nastojimo i dalje podizati nivo opremljenosti, spremonsti i educiranosti svih tih službi, ali i udruga građana koje djeluju unutar sustava Civilne zaštite. Važno je istaknuti da ronioci ili pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, djeluju kroz udruge građana bez naknade u svoje slobodno vrijeme, a daju svoj doprinos kao profesionalci. Bez njih ovaj sustav ne bi bio potpun" , istaknuo je Bošnjaković.
Uz potporu hitnim službama kroz sudjelovanje u rekreativnoj utrci građani su u subotu u Slavonskom Brodu mogli razgledati i prigodnu izložbu opreme hitnih službi te se kod pripadnika službi izravno informirati o njihovom radu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.