Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonski Brod uvodi javni bicikl

18.02.2015.

09:47

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskom Brodu uskoro bi treble biti postavljene dvije stanice s deset javnih bicikala koji bi se, po uzoru na brojne europske gradove, iznajmljivali građanima.

Projekt vrijedan 256 tisuća kuna prošao je na nedavnom natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje ostalih mjera energetske učinkovitosti u prometu, koji na sebe preuzima nešto manje od 50 posto (102.000 kn). 
„Sustav javnih bicikala povećava mobilnost građana. U uvjetima prometnih zagušenja, kad osobni automobili ili autobusi i taksiji postaju teško pokretljivi, bicikl nudi brz i izravan put do cilja, pogotovo ako ga možemo naći, voziti i ostaviti na onoj dionici koju želimo savlada“, ističu u brodskoj Razvojnoj agenciji, koja je projekt inicirala i sada ga provodi. Posebno se ističe i uloga ovoga projekta u jačanju svijesti građana o potrebi korištenja bicikala za očuvanje okoliša.
Za početak bit će postavljene dvije stanice – jednostavne i praktične za upotrebu i lako ugradive. Imaju ugrađene baterije na solarno punjenje što ima velike prednosti jer se, osim olakšavanja instalacije, dodatno potiče korištenje obnovljivih izvora energije u urbanim prostorima. Javni bi se bicikl mogao iznajmiti 24 sata svih sedam dana u tjednu – što drugim riječima znači da je njihovo iznajmljivanje građanima dostupno u bilo kojem trenutku. Ciljna skupina korisnika takvog sustava, objašnjavaju u Razvojnoj agenciji, u pravilu su svi građani Slavonskog Broda, a preko Turističke zajednice grada Slavonskog Broda, takav servis dodatno bi se promovirao turistima - kao atraktivni dopunski sadržaj, uz pomoć kojeg mogu krenuti u razgledavanja znamenitosti grada.
Neslavni osječki primjer
U Osijeku su prošle godine, nakon dvije i pol godine pilot projekta, dva stajališta javnog gradskog bicikla uklonjena. BIOS je provodio projekt razvoja prototipa tog oblika sustava javnoga gradskoga prijevoza, što je naišlo na veliko odobravanje korisnika. Za postavljanje cijeloga sustava u kojem bi se na ulice stavilo 150 bicikala s pripadajućim postajama potrebna je inicijalna investicija od milijun kuna, te novac za njihovo servisiranje i održavanje, no - prema svemu sudeći novca za tu namjenu u osječkoj gradskoj blagajni za sada nema.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.