Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonskim ugostiteljima pandemija posebno ugrozila poslovanje

21.04.2021.

11:36

Autor: Radio Osijek/TM

Slavonskim ugostiteljima pandemija posebno ugrozila poslovanje

Slavonskim ugostiteljima pandemija posebno ugrozila poslovanje

Foto: - / -

Zbog pandemije poslovni su se kapaciteti ugostitelja znatno smanjili. Poslovanje slavonskih ugostitelja oslonjeno je na lokalno stanovništvo, ne mogu računati na turističku sezonu kao kolege iz Istre i Dalmacije te će zbog toga njihov oporavak biti izazovniji i dugoročniji.

Rečeno je to u Osijeku na radnom sastanku Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore s predstavnicima ugostitelja iz pet županija: Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-slavonske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Namjera je, na temelju povratnih informacija i specifičnih problema s kojima se ugostitelji suočavaju, donijeti nove prijedloge za poboljšanje rada struke. Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Joso Smolić prezentirao je kolegama aktivnosti ceha u kriznim uvjetima te najavio kako će buduća traženja prema resornim institucijama biti oblikovana ovisno o okolnostima i potrebama struke te da je upravo zato dijalog sektora važan, kako bi prijedlozi bili što konkretniji. Također, pozvao je kolege da iskoriste mogućnost prioritenog cijepljenja kako bi njihovi lokali bili sigurna mjesta za zaposlenike i za goste.
Posljednja promjena epidemioloških mjera vezana uz ugostiteljski sektor od 1. ožujka, kada je ugostiteljskim objektima dozvoljen rad na otvorenom, slavonskim ugostiteljima s obzirom na vremenske neprilike nije značila i otvaranje objekata. Bez potpora za očuvanje radnih mjesta i nadoknade fiksnih troškova mnogi od njih bili bi prisiljeni zatvoriti svoja vrata. Naglasili su kako je nastavak gospodarskih mjera nužan, sve dok im okolnosti ne dopuste rad u punom kapacitetu.  Važan segment njihovog poslovanja privatne su proslave vezane uz krštenja, krizme, pričesti i vjenčanja koje su prošle godine izostale, a ni prognoze za ovu nisu optimistične.
Ugostitelji traže jednak tretman pri donošenju epidemioloških mjera za subjekte koji se bave istom djelatnošću. Također, kao problem ističu nemogućnost planiranja poslovanja s obzirom na stalne promjene epidemioloških mjera te tretiranja ugostiteljskih objekata kao primarnih izvora širenja zaraze. Naglasili su kako se oni kao struka strogo drže propisanih mjera te brinu o sigurnosti svojih gostiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.