Hrvatski radio

Radio Osijek

„Slavonsko srce za obitelji Ukrajine"

09.03.2022.

13:04

Autor: Vlatko Franjin

Slavonski srce za Ukrajinu

Slavonski srce za Ukrajinu

Foto: OBŽ / Radio Osijek

„Slavonsko srce za obitelji Ukrajine" naziv je akcijskog plana za osiguravanje pravovremenog odgovora na potrebe djece, mladih, obitelji i svih ostalih osoba u izbjeglištvu. Akcijski plan u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu pokreće Osječko-baranjska županija  danas je predstavljen javnosti. 

Riječ je o planu kojim su utvrđeni prvi koraci za osiguravanje pravovremenog odgovora na sve potrebe ukrajinskih izbjeglica na području županije. Njime su, prema riječima načelnika Stožera civilne zaštite OBŽ Mate Lukića, obuhvaćene sve dostupne službe koje će koordinirano djelovati na brojnim aktivnostima, sve sa ciljem što bolje integracije izbjeglica iz Ukrajine, a kojih je trenutno 117 na području županije. Bit će, dakako, uključene sve institucije i sve udruge koje su i dosada sudjelovale u kriznim situacijama. „Ovim akcijskim planom željeli smo razraditi, od početka do kraja, kako integrirati i djecu i odrasle u društvo sve do njihovog eventualnog povratka u njihovu domovinu. Koliko će to trajati, naravno da u ovome trenutku nitko ne zna", rekao je Lukić.

Naglasak će stoga biti stavljen na što bržu integraciju onih najranjivijih – djece, kaže ravnatelj osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak, koji je najavio i kako će dječji kutak u Kulturnom centru s radom započeti od ponedjeljka. „Tamo će naši stručnjaci, zajedno s drugim organizacijama, raditi s tom djecom na učenju hrvatskog jezika, a radit će i procjene njihovih stanja i potreba, sve sa ciljem njihovog što bržeg uključivanja u redovan vrtić i školu", objašnjava Ramljak.

Osim institucija i udruga u provedbu Akcijskog plana bit će uključene i lokalne samouprave, među kojima je ona najveća grad Osijek, a gdje će, kako je najavio zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, za djecu biti organizirani i brojni dodatni sadržaji. „Tako će se u Dječjem kazalištu izvoditi predstave koje će im biti prilagođene, odnosno bit će dijelom na ukrajinskom jeziku ili će imati ukrajinske titlove. Također, na raspolaganju će im biti svi gradski sadržaji, poput gradskih bazena", naglašava zamjenik osječkog gradonačelnika.

S druge strane, kroz ovaj se plan za odrasle planira postupna integracija u zajednicu, između ostalog i kroz organizirane tečajeve hrvatskog jezika, ali kroz informiranje o načinima traženja zaposlenja i mogućnostima prekvalifikacije.

U provedbu Akcijskog plana bit će uključeni upravni odjeli Osječko-baranjske županije, Crveni križ, Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ravnateljstvo civilne zaštite, MUP i jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.