Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonskobrodska bolnica spremna za veći broj pacijenata

17.04.2020.

09:56

Autor: HRTweb

Slavonskobrodska bolnica spremna za veći broj pacijenata

Slavonskobrodska bolnica spremna za veći broj pacijenata

Foto: - / -

Iako je epidemiološka situacija za sada povoljna, brodska se bolnica priprema i za prihvat većeg broja oboljelih. Uz COVID jedan - izolirana je i COVID dva zgrada s 45 ležajeva. . . .

Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji dvadeset je osoba zaraženo koronavirusnom infekcijom. Jedna je izliječena, a jedna nažalost preminula. 

U sobu pripremljenu za pacijente s težim oblikom bolesti.

- Znači od pacijenata koji su i intubirani pa čekaju transport za respiracijski centar do pacijenata s težim općim stanjem, objašnjava Josip Janković, dr. med. iz OB "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu.

No u zgradi "COVID 2" brodske bolnice u sobama za izolaciju 45 je kreveta, za oboljele i one sa sumnjom na zarazu.

- Svi odjeli koji su prije ove situacije bili u ovoj zgradi su izmješteni na druge lokacije tako da smo uspjeli iskoristiti dobar dio ovog prostora, kaže Janković.

Ispred ulaza policija je pomogla podignuti i dva šatora.

- Da popunimo kapacitete ako se pokaže da su potrebni, kaže dr. sc. Josip Samardžić, dr. med., ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" iz Slavonskog Broda. A to će umnogome ovisiti i o ponašanju građana. U ključnim tjednima borbe protiv novog virusa disciplina i poštovanje sigurnosnih mjera silno su važni.

- Da ova epidemija sa koronavirusom bude pod kontrolom, a onda nekako u konačnici da nam završi što je prije moguće, ističe Josip Janković.

Treba je, savjetuju stručnjaci, prihvatiti kao izazov i priliku da iz krize izađemo kao bolji ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.