Hrvatski radio

Radio Osijek

Sliv donje Drave i Podunavlje za sada bez opasnosti od poplava

16.03.2018.

13:59

Autor: Radio Osijek/Krunoslav Inhof

Stanje 16.03., karta dijela sliva koji pokriva Vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda Osijek

Stanje 16.03., karta dijela sliva koji pokriva Vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda Osijek

Foto: - / -

"Sadašnja je situacija pod kontrolom, opasnosti nema, pratimo situaciju i u svakom eventualnomalarmantnom stanju znat ćemo reagirati na najbolji mogući način", izjavio je za Radio Osijek Željko Kovačević, direktor Vodno gospodarskog odjela Hrvatskih voda Osijek.

Zbog relativno mirnog stanja na području koje pokriva, velik broj djelatnika Vodno gospodarskog odjela Hrvatskih voda Osijek sudjelovalo je u postavljanju box barijera na karlovačkom području, koje su se pokazale učinkovite i prvi puta nakon puno godina i obranile grad Karlovac od poplave, a sada su na ispomoći u Jasenovcu, gdje se očekuje najviši vodostaj rijeke Save koji će, najvjerojatnije, premašiti do sada rekordno zabilježenih 907 centimetara, doznajemo od Kovačevića koji dodaje kako je riječ o vrlo stručnim ljudima koji su predvodili u pronalaženju što boljih rješenja za trenutno najugroženije područje u Hrvatskoj.
"Ovdje je situacija pod kontrolom i ne tako kritična i opasna. U skladu je s očekivanjima. Vodostaj za sada pada i na snazi su redovite mjere obrane od poplava, ali najnovije prognoze govore da će sutra pasti od 40 do 50 mm kiše po četvornom metru, što može povisiti vodostaje, odnosno vratiti ih na razinu na kojoj su bili prije nekoliko dana. No, ne očekujemo ništa jako opasno", kaže Kovačević. Djelatnici Hrvatskih voda, vodočuvari i koncesionari obilaze sve nasipe koji su raskvašeni od posljednjih poplava, procjenjuju se ugroze i rizici i, ako je potrebno, izvodi se mjestimična sanacija dodaje direktor Vodno gospodarskog odjela Hrvatskih voda Osijek. Predmnijeva da bi se tek ponegdje na slivu Karašice-Vučice mogle proglasiti izvanredne mjere obrane od poplave.
"U Alpama je ove zime pala rekordna količina snijega, koje premašuju za pet posto najviše zabilježene snježne oborine u kubičnim kilometrima. Teško je davati dugoročne projekcije. Ako bi došlo do naglog zatopljenja, nešto poput onoga što se događalo kod nas na slivu Kupe, Korane i Mrežnice, onda jasno postoji opasnost da se to poklopi s nekom proljetnom kišom... Ali nema razloga za strah. Korita rijeka Dunava i Drave sasvim su solidno uređena. Dugo se na njima radi, prati, stalno ih poboljšavamo, a imamo i nove projekte koje želimo nominirati za daljnje učvršćavanje nasipa. Postoje, doduše neki dijelovi koji ne pokrivaju do sada zabilježene maksimalne vodostaje od prije pet-deset godina, ali potrebe za box barijerama, kao što je to sada napravljeno u Karlovcu, nemamo", kaže Kovačević. "Međutim uvijek moramo i kad sunce sija i kad kiša pada, kako ja to volim reći, pratiti situaciju. Znaju se dogoditi ekstremne količine oborine u vrlo kratkom vremenu – nekad i mjesečne količine oborina znaju pasti u jednome danu i to nas sve stavlja pred neke nove izazove. Moramo možda i promijeniti pristup obrani od poplava u odnosu na ovaj kakav smo imali do sada", zaključuje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.