Hrvatski radio

Radio Osijek

Slobodna i ravnopravna

13.05.2023.

13:52

Autor: HRT / Radio Osijek

SDP OBŽ

SDP OBŽ

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

"Slobodna i ravnopravna", naziv je konferencije za novinstvo koju je, povodom mirnog prosvjeda, organizirala Osječko - baranjska organizacija SDP-a.

Predsjednica ŽO SDP-a Sanja Bježančević napomenula je da je mirni prosvjed samo jedna u nizu aktivnosti kojom SDP želi istaknuti važnost borbe za stvarnu ravnopravnost svake žene u društvu, ne samo onu formalnu. „Žene se i danas u 2023. godini suočavaju s nizom izazova, izložene su nasilju, nepravdi i diskriminaciji. Prema podatcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, 1 od 3 žene diljem svijeta doživi nasilje tijekom života, 71 posto ukupnog trgovanja ljudima odnosi se na žene i djevojke uglavnom za seksualno iskorištavanje, 58 posto svih ubijenih žena ubijeno je od strane partnera ili člana obitelji. U Hrvatskoj se taj broj penje na gotovo 400 ubijenih žena u posljednjih dvadesetak godina, odnosno 13 žena samo prošle godine. U ratom zahvaćenim područjima upravo su djevojke i žene izložene strukturalnoj nejednakosti i diskriminaciji, riziku od seksualnog i svakog drugog nasilja, a 1 od 5 žena izbjeglica i interno raseljenih osoba doživjelo je seksualno nasilje“, napominje Bježančević. „Jednako problematično je i pitanje ekonomskih i socijalnih prava žena pa ćemo samo podsjetiti da žene i dalje rade za manju plaću nego muškarci. Žene zarade 77 centi za svaki dolar koji zarade muškarci na istom poslu jednake vrijednosti. Na razini Europske unije žene rade za 12,7 posto manje po satu, a stvarna jednakost prema nekim procjenama, ako se ne bi provodile mjere za promjenu ovih trendova, ostvarila bi se tek 2104. godine. U Hrvatskoj žene rade za 11,2 posto manju plaću nego muškarci, a to pak ne znači da je stanje u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a, već da govorimo o rodno uvjetovanoj podjeli rada, a poseban izazov predstavlja zaštita majčinstva. Žene više vremena provedu obavljajući poslove za koje nisu plaćene, imaju prekide u karijerama, manje su zastupljene na upravljačkim pozicijama gdje su također manje plaćene nego muškarci, a posljedično žene raspolažu manjim mirovinama pa je kvaliteta njihova života i u trećoj životnoj dobi lošija. U ključne razloge ovih poraznih statistika ubrajamo stereotipne percepcije rodnih uloga“, komentira Bježančević. „I to je tek dio problema koji ženu stavlja u nejednak položaj u društvu. Naime, posljednjih godina svjedoci smo različitih inicijativa koje, pozivajući se na navodnu molitvu, ljubav, temeljna prava i znanost, ustraju u svojim perfidnim pokušajima propitkivanja, a posljedično i dokidanja već ostvarenih prava žena ugledajući se na poljske i slične scenarije, ali mi im želimo poručiti da Hrvatska neće postati Poljska! Borimo se, i ovdje danas, za pravedno, solidarno i ravnopravno društvo u kojem se ženama ne dokidaju i ne smanjuju njihova prava, u kojem nisu marginalizirane i zastrašene, a sve žene pozivamo da budu hrabre i ustraju u borbi za svoja prava jer ta je borba danas, u 2023. godini, daleko od završetka“, zaključila je Bježančević. (Priopćenje SDP)

Sanja Bježančević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.