Hrvatski radio

Radio Osijek

Slonjšak osudila Penavinu izjavu

16.10.2017.

11:12

Autor: Davor Lončarić/Hina/HRTweb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon HNS-a i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak danas je oštro osudila izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (HDZ) da se ulaganjem u mlade od njih stvara invalidi .

Na prosvjed vukovarskih studenata zbog prestanka sufinanciranja međugradskog prijevoza, Penava je reagirao izjavom da se ulaganjem u studente od njih "stvara invalide".

Slonjšak smatra da je Penava time "stavio u nepovoljan položaj osobe s invaliditetom" naglasivši da su "na državnim sredstvima", a neprihvatljivo joj je i korištenje termina "invalidi" za osobe s invaliditetom.   
"Željela bih osuditi svako neprimjereno i neprihvatljivo korištenje izjava javnih osoba, vezano uz osobe s invaliditetom, posebno u negativnim konotacijama", izjavila je Slonjšak novinarima uoči Hrvatskog simpozija osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem koji se danas i sutra  održava u Zagrebu.

I HNS je jučer također oštro osudio Penavinu izjavu da se ulaganjem u mlade od njih stvara invalide. 

Nakon što je vukovarska gradska vlast prestala sufinancirati studentski gradski i međugradski prijevoz - za što su dosad izdvajali 1,2 milijuna kuna, najprije je SDP organizirao prosvjed - a oglasio se i HNS. Oštro su osudili izjavu HDZ-ova gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da "ulaganjem u mlade od njih pravimo invalide". Bila je to Penavina reakcija na negodovanje zbog odluke da se studentima ukine sufinanciranje prijevoza.

Naime, vukovarska gradska vlast prestala je sufinancirati gradski i međugradski prijevoz studenata od 3. listopada. Kako su iz gradske uprave objasnili, novca u proračunu nema i moraju se odgovorno ponašati prema gradskim financijama. Najavili su da će morati uvesti i dodatne mjere štednje.

"Ta je izjava još skandaloznija - jer će studenti i njihovi roditelji morati iz svog tankog kućnog budžeta izdvojiti čak tisuću kuna više, dok si je gradski odjel koji je ukinuo subvencije rebalansom proračuna povećao plaće", priopćio je HNS.

Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a za HRT je izjavio da je ta "izjava jednostavno nedopustiva". Takvo nešto skandaloznije je, kaže on, tim više zato što je riječ o Slavoniji, konkretno o Vukovaru, gdje ljudi imaju puno slabiji standard i zato odlaze. Moramo sve napraviti kako bi upravo zadržali te mlade i dali im perspektivu. Jedino što se ja mogu upitati jest - je li to samo početak ili će se tom analogijom, takve iste radnje očekivati za druge strukture naših građana - nezaposlene, branitelje, umirovljenike, školarce? Vrijedi li to isto za njih ili ne? A ja vjerujem da to sigurno nije i da to ne smije biti dozvoljeno, kazao je. 

Dodaje i kako u njegovoj stranci smatraju da kao koalicijski partneri vrlo dobro funkcioniraju "kada sjednu i dogovore što je pravi smjer za Hrvatsku", ali naglašava da je ovo "prije svega izjava jednog gradonačelnika, nije izjava na razini Vlade". No smatrali smo da moramo reagirati i da moramo znati koji su nama prioriteti kao državi, kazao je.

U Dnevniku 3 HRT-a gostovao je Ivan Penava, koji na pitanje misli li doista da ulaganjem u mlade od njih pravimo invalide, odgovara: "Naravno da ne".

Da mislim to, ne bih na kraju krajeva vodio grad koji je najjači u RH po izdvajanju za djecu i mlade obitelji, iza nas je - čini mi se - Kastav, kaže i dodaje da je njegova izjava izvučena iz konteksta. Ali nemam namjeru niti u jednom trenutku biti defanzivan spram te priče. Naprosto, i na netom dobivenim izborima mislim da su građani jasno rekli otprilike što misle o stilu i vođenju grada dok ga ja vodim, dodao je. 

Misli da se "zapravo ova silna graja i digla kako bi se rasplamsali odnosi unutar koalicije". Briga za mlade je drugom planu onima koji su to potakli, dodaje. Poručuje: Neka koalicija funkiconira, ali pustite mene da, kao i dosad radim na zadovoljstvo građana Vukovara.

Kazao je i da su ga na odluku da se studentima ukine sufinanciranje prijevoza ponukale izmjene koje se odnose na Zakon o lokalnoj samoupravi. Ovo je, kaže, već drugi put da dolazi do značajnog rezanja sredstava koja na neki način čine osnovni proračun gradova, međutim još više od toga na odluku ga je ponukala orijentacija ka gospodarstvu, prioritet su mu radna mjesta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.