Hrvatski radio

Radio Osijek

Slučaj braće Mamić i ostalih: prvi svjedoci 27. travnja

30.01.2017.

13:56

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Županijskom sudu u Osijeku održano je pripremno ročište u slučaju braće Mamić. Rasprava će početi 27. travnja. Pred kraj prošle godine Optužno je vijeće u cijelosti potvrdilo Uskokovu optužnicu protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara.

Uskok ih tereti da su taj klub oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za nešto više od 12 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.
Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković rekla je kako su na pripremnom ročištu "porekli sve navode optužnice", dodavši da je ukupno predloženo oko tri tisuće dokaza, ali da tužiteljstvo još nije dostavilo raspored svjedoka, na način iz kojeg bi bilo vidljivo koji se svjedoci odnose na koju točku optužnice. 
Zdravko Mamić u izjavi novinarima ponovio je kako od početka tvrdi da je ovo "apsolutno politički motiviran proces", ali je zadovoljan što uskoro počinju rasprave i da će u sudnici moći dokazati svoju nevinost. 
"Učinili smo sve da do toga dođe čim prije, jer smo već povukli žalbe Vrhovnom sudu i dokaze koje smo priložili optužnom vijeću, a sada smo prihvatili sve što je Uskok predložio, jer nam se žuri da se to što prije održi i da dokažemo svoju nevinost", poručio je Mamić. 
Kazao je kako je prije nego što su njegov brat, on i Vrbanović preuzeli vodstvo "Dinama" postojalo pravilo da se transferi dijele između igrača i kluba, o čemu postoje brojni dokumenti, a da je uprava kluba s njim na čelu to pravilo svela na minimum. Kao primjere je naveo transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena koji su, kako tvrdi, "plaćeni u Hrvatskoj i na koje je plaćen porez hrvatskoj državi". Smatra da je riječ o paradoksu jer su nadzorni i izvršni odbor "Dinama" te klupski revizori potvrdili da klub time nije oštećen. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.