Hrvatski radio

Radio Osijek

Službe civilne zaštite spremne su na sve izazove

28.02.2020.

12:31

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

"Klimatske promjene - izazovi za Civilnu zaštitu" bila je tema okrugloga stola održanog u povodu obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite u Osijeku, a istaknuto je kako su službe spremne na sve moguće izazove.

Klimatske promjene izazov su za sve službe koje djeluju u sustavu Civilne zaštite, a budući da su ekstremne suše ili ekstremne količine oborina najuočljivije posljedice globalnog zagrijavanja najznačajnija će djelovanja u budućnosti biti usmjerena u obranu od poplava - istaknuto je, među ostalim, na okruglom stolu.

Osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović rekao je kako su poplave i suše sve češće i očigledan su pokazatelj klimatskih promjena na koje moramo biti spremni: "Osječko - baranjska županija ima dvije velike rijeke koje su u neposrednoj blizini i u nekom trenutku će sigurno napraviti problem. Do katastrofa će sigurno doći prije ili kasnije, a ako za nju nismo spremni teško ćemo odgovoriti i drugim izazovima. Struka je tu vrlo bitna, a politika je samo podrška cijeloj organizaciji, stoga je razlog više da stožer Civilne zaštite, kako na području Osječko-baranjske županije tako i na lokalnim samoupravama, budu prioritet čelnika jedinica lokalne samouprave", rekao je dožupan Ivanović.

Zamjenik direktora Hrvatskih voda - Vodnogospodarskog odjela Osijek Mario Spajić napomenuo je kako su klimatske promjene nešto o čemu se sve više priča te su svakako izazov za svaku djelatnost Civilne zaštite, a "ponajviše za Hrvatske vode jer je naša primarna djelatnost obrana od poplava. Mi smo spremni odgovoriti na sve izazove klimatskih promjena jer kontinuirano radimo na tome, a problemu smo pristupili i kroz niz međunarodnih projekata. Jačanje međunarodne suradnje je možda najvažnije u sustavu obrane od poplava, posebice na velikim rijekama poput Dunava. Tu postoji suradnja i u okviru programa "Interreg" gdje se kao primarni cilj postavlja izrada kvalitetnog prognostičkog modela. Da bi prognostički model bio kvalitetan moramo imati dobre ulazne podatke i moramo imati dobru analizu, a ono što je ključno u svemu tome je da se ustroji jednoobrazni način razmjene podataka", rekao je Spajić i dodao kako se problemima klimatskih promjena pristupa vrlo ozbiljno te kako su na sve izazove u potpunosti spremni.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.