Hrvatski radio

Radio Osijek

Smanjena nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji

03.02.2016.

13:44

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osječko-baranjskoj županiji smanjen je broj nezaposlednih na kraju 2015. u odnosu na 2014., ali je i manje radne snage, čulo se na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Izabrano je novo vodstvo GSV-a te upozoreno na nejasnu državnu politiku o kojoj ovisi i rad lokalne i regionalne samouprave.

Predstojnik osječkog Zavoda za zapošljavanje Željko Bugarić naglasio je da su trendovi napokon pozitivni. U Osječko-baranjskoj županiji na kraju 2015. bilo je 113.515 ekonomski aktivnih stanovnika (radne snage), odnosno 1,4 % (1.615 osoba) manje nego krajem 2014., na što je utjecalo povećanje zaposlenosti za 1,5 % (1.192 osobe) i smanjenje nezaposlenosti za 8 % (2.807 osoba). I dalje je vrlo visok udio nezaposlenih žena i osoba starijih dobnih skupina, kao i onih koji posao čekaju duže od godinu dana (51,9 %). Nezaposlene osobe su prosječno čekale 14 mjeseci na zaposlenje. Smanjen je broj nezaposlenih bez radnog iskustva, a evidentiran je veći broj izlazaka od ulazaka u nezaposlenost.
Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u ovoj godini dolazi iz redova sindikata pa je izabran Marko Brekalo. S obzirom na još uvijek nejasnu vladinu politiku od koje velika očekivanja imaju poduzetnici, a radnici ne znaju kakva će biti njihova prava, sindikati se nadaju da neće morati poduzimati drastične mjere, kaže Brekalo.
Dopredsjednici GSV-a su Mirko Falamić kao predstavnik poslodavaca i dožupan Dragan Vulin koji se osvrnuo na moguće smanjenje broja županija i općina. Regionalni preustroj je nužan da bismo imali manju, ali učinkovitiju upravu, a jednako je važna i financijska decentralizacija, ističe Vulin. Sredstva su centralizirana, a problemi decentralizirani pa ih je teško rješavati, čulo se na sjednici GSV-a Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.