Hrvatski radio

Radio Osijek

"Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste"

16.12.2021.

15:00

Autor: HRT Radio Osijek

Konferencija Osijek

Konferencija Osijek

Foto: fzoeu / Radio Osijek

Naziv je pilot projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čiji su rezultati predstavljeni danas u Osijeku. Obuhvatio je dva hotela - u Osijeku i Puli, u želji usmjeravanja i smanjenja količina otpada od hrane.

Podatak kako je u šest mjeseci provođenja, samo u Hotelu Osijek otpad od hrane smanjen za 11 posto, otkrila je, uz ostale detalje, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: - Uz primjenu naših preporuka poput smanjenja količina kruha po obroku ili primjene manjih tanjura, smanjile su se kategorije otpada koje su detektirane kao najzastupljenije u ukupnoj količini otpada od hrane. Mjerili smo u više kategorija, između ostalog: meso, jaja, riba, kruh, mlijeko i mliječne proizvode, istaknula je Cetin Krnjević uz apel: - Uzmite na tanjur onu količinu, koju možete pojesti kako bismo izbjegli bacanje hrane.


Predstavljene projektne aktivnosti dio su šireg cilja, istaknula je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Alenka Košiša Čičin Šain: - Cilj je do iduće godine odvojeno prikupiti 40 posto cjelokupne mase biootpada koji inače odlazi na odlagališta. Dio je to Europskog zelenog plana koji smo ranije preuzeli kao obavezu prilikom ulasku u Europsku uniju, zaključila je Košiša Čičin Šain uz proširenje projekta već iduće godine na studentske domove, bolnice i ostale javne objekte.


Više poslušajte u nastavku: 

Konferencija Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.