Hrvatski radio

Radio Osijek

Smanjuje se broj zaraženih i hospitaliziranih covid pacijenata

04.02.2021.

12:17

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U svih pet slavonskih županija u posljednja 24 sata 68 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Brodsko-posavskoj ih je 21, Vukovarsko-srijemskoj 20, Osječko-baranjskoj 16, Požeško-slavonskoj 6, a u Virovitičko-podravskoj 5. Četiri osobe su preminule.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području te županije evidentiran je 21 novi pozitivni nalaz osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (4), općine Garčin, Sibinj i Staro Petrovo Selo (po 2) te općine Dragalić, Klakar, Nova Kapela, Okučani, Oprisavci i Rešetari (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.987. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 113, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 203. Hospitalizirana su 63 covid pacijenta (1 više nego prethodni dan). Pet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 536 osoba (21 osoba manje nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 20 je novih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2, što je pokazala analiza 226 uzoraka. (17 pozitivnih na PCR testiranju, a 3 na brzom antigenskom testu). Osmero novozaraženih je iz Vinkovaca, troje iz Vukovara, po dvije osobe iz Ivankova i Otoka, te po jedna osoba iz Bršadina, Borova, Petrovaca Šiškovaca i Vrbanje. Preminulih osoba nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. U županiji je na bolničkom liječenju 30 covid pacijenata, dok se stotinu osoba nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima su dva djelatnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar i 1 drugi zdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja na koronavirus pozitivno je petero učenika. Oboljelih nastavnika nema. U samoizolaciji na području županije je 435 osoba. Među njima su dva djelatnika iz sustava zdravstva, jedan nastavnik i 25 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8397, od kojih je 8080 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 187 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 319 uzoraka od kojih je 16 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su četiri osobe u dobi od 72 do 89 godina, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Četiri novopozitivne osobe su s područja Osijeka, po dvije Đakova i Našica, a po jedna s područja Antunovca, Belog Manastira, Čeminca, Donje Motičine, Erduta, Gorjana, Semeljaca i Viškovaca. Na bolničkom se liječenju nalazi 88 covid pacijenata, i to 65 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 15 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 23 pacijenta s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 741 osoba.
Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan isitče kako poboljšanje epidemiološke situacije na području Županije potvrđuje i podatak da je sredinom siječnja 14-dnevna incidencija iznosila 241 oboljelih osoba na 100.000 stanovnika, a 1. veljače taj broj je pao na 118,7 osoba. Tomislav Dijanić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo OBŽ, smatra da je taj pad rezultat propisanih mjera stožera civilne zaštite i odgovornog ponašanja većine građana. Dodaje kako je na područje Osječko-baranjske županije do sada stiglo 6.030 doza cjepiva, s prvom dozom cijepljena je 3.651 osoba, dok je drugu dozu primilo 2.956 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem je testiranju obrađeno 108 uzoraka od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Na području županije trenutačno su aktivna 83 slučaja zaraze. 24 osobe su hospitalizirane, a 59 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 178 kontakata osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

U Virovitičko-podravskoj županiji na koronavirus testirano je 89 osoba, od kojih je petero bilo pozitivno, izvještava Stožer civilne zaštite te županije, detektiran je korona virus. Troje novozaraženih je iz Slatine, a po jedna osoba je iz Virovitice i Lukača. Kako stoji u izvješću, područje Virovitičko-podravske županije bilježi najmanji broj hospitaliziranih covid pacijenata od 18. studenog prošle godine. Tada je u Općoj bolnici Virovitica bilo 18 COVID-19 pacijenata. Danas ih je u OB Virovitica dvadesetero, a jedan je pacijent u KBC-u Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.