Hrvatski radio

Radio Osijek

Smanjuju se gužve u Zavodu za stanovanje u Osijeku

11.01.2019.

11:09

Autor: Davor Lončarić

Smanjuju se gužve u Zavodu za stanovanje u Osijeku

Smanjuju se gužve u Zavodu za stanovanje u Osijeku

Foto: - / -

I dalje su gužve na šalterima osječkoga Zavoda za stanovanje nakon što je Zavod poslao pozive građanima da dođu uskladiti podatke o otplati kredita za stanove nad kojima je postojalo stanarsko pravo. Naša je jutarnja ekipa posjetila Zavod provjeriti kakva je situacija.

Gužve su u uredima Zavoda za stanovanje u Osijeku zbog brojnih opomena koje su građani primili na kućne adrese. U pitanju je obročna otplata kredita za nekadašnje društvene stanove, odnosno stanove na kojima je postojalo stanarsko pravo. Kako je pojasnio pravnik u Zavodu za stanovanje Mario Bugarić riječ je o usklađivanju plaćenih i neplaćenih računa, odnosno uobičajenoj provjeri naplate mogućih dugovanja. U Osijeku postoji desetak tisuća ugovora o otplati takozvanih društvenih stanova iz 1992. godine i većina građana sada plaća posljednje rate kredita. Nakon otplate kredita Zavod za stanovanje treba izdati brisovna očitovanja kojima vlasnici mogu skinuti založna prava nad nekretninama nakon čega mogu s njima raspolagati kao vlasnici.    

Gužve su nastale jer su kupci stanova u kratkom vremenu došli provjeriti jesu li uredno otplaćivali stanove tijekom 25 godina ili 30 godina, a mnogima se događalo da nisu imali evidentiranu poneku uplatu. Do 2005. godine evidencije o otkupu stanova vodile su poslovne banke, a nakon toga Zavod za stanovanje u Osijeku. "Zavod se ispričava kupcima stanova koji su uredno otplaćivali i otplaćuju stanove, a poslan im je poziv da dođu uskladiti podatke jer su moguće i neke uplate koje nisu proknjižene", rekao je u programu Radio Osijeka pravnik Mario Bugarić.  Pozvao je sve građane koji nisu platili sve rate da ispune svoju obvezu kako ne bi došlo do problema prilikom brisanja založnog prava. Gužve su se stvarale na šalterima Zavoda za stanovanje, no sada je stanje puno bolje.

Inače, dio sredstava od otkupa stanova prihod je grada Osijeka, a 45 posto pripada proračunu Republike Hrvatske zbog čega i Državno odvjetništvo kontrolira kakva je naplata. Dio novca danas se ulaže u gradnju stanova za zbrinjavanje socijalno ugroženih građana. 

Poslušajte javljanje Amorete Bajto u Jutarnji program Željke Bačić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.