Hrvatski radio

Radio Osijek

"Smjenjuju me jer kritički mislim i postavljam pitanja"

23.02.2018.

15:04

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HDZ OBŽ

Foto: HDZ OBŽ

Foto: - / -

U Belišću su ozbiljno narušeni demokratski standardi, nije dopušteno kritičko razmišljanje i nije dopušteno ne slagati se s idejama i zamislima gradonačelnika Dinka Burića – ocjena je predsjednika belišćanskog HDZ-a i gradskoga vijećnika Dragana Anočića.

Anočića, prema svemu sudeći, početkom sljedećeg tjedna očekuje smjena s mjesta potpredsjednika Gradskog vijeća. Prijedlog za razrješenje potpisalo je 14 vijećnika, uz obrazloženje da svojim istupima kontinuirano nanosi štetu ugledu Grada Belišća te da je povremeno vrijeđao vijećnike. Međutim Anočić sumnja u to da su se potpisnici spontano okupili i u svemu prepoznaje rukopis belišćanskog gradonačelnika Burića. Na konferenciji za novinare Anočić je kvalifikaciju da je nanio štetu ugledu Grada nazvao klevetom, a uvjeren je da se Buriću nisu svidjeli istupi trojice HDZ-ovih vijećnika na sjednicama Vijeća – njihova inicijativa da se smijeni potpredsjednik Nadzornog odbora komunalne tvrtke Kombel d.o.o., kojega je Burić imenovao, iako je riječ o čovjeku s pravomoćnom presudom za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, te traženje da prokomentira analizu zaduženosti Grada koju je izradila pulska IT tvrtka Coin.
"Naše pristojno traženje razbjesnilo je Burića", rekao je Anočić i dodao: "To nije iznenađujuće, jer je svima poznato kako je tijekom svoje osebujne političke karijere putem medija nebrojeno puta pokazao svoju pravu narav kroz obračun s političkim neistomišljenicima, a nerijetko je uključivao brojne uvrede, prijetnje i ucjene. Kod njega je najstrože zabranjeno kritičko razmišljanje, neslaganje i nepodržavanje njegovih ideja", tvrdi predsjednik gradske organizacije HDZ-a Belišće.
"Gradonačelnik bi vjerojatno bio najsretniji kada bi postojao jednopartijski sustav u kojemu mu se nitko ne bi drznuo suprotstaviti. Bez obzira na omjer snaga u Vijeću od 14 (Nezavisna lista Dinka Burića 12, HSU i SDP po jedan) prema tri oporbena, HDZ-ova vijećnika, i činjenicu da će "Burićevo vijeće" potvrditi svaku njegovu zamisao, on inzistira na tome da i oporba mora podržati sve što je predloženo, kako bi odluke bile jednoglasne", rekao je Anočić koji drži da su u Belišću ozbiljno narušeni demokratski standardi, sloboda mišljenja i govora. "Vijećnici HDZ-a nisu i nikada neće pristati na Burićev politički preodgoj nego će se konstruktivnim i argumentiranim pitanjima i prijedlozima i dalje boriti za dobrobit Belišća i prigradskih naselja", zaključio je Dragan Anočić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.