Hrvatski radio

Radio Osijek

Smještaj oboljelih u slučaju potrebe, u sportskim dvoranama

26.03.2020.

14:14

Autor: Radio Osijek/Hina/DL

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

U slučaju popunjavanja bolničkih kapaciteta smještaj pacijenata oboljelih od korona virusa u Osijeku organizirat će se u tri sportske dvorane, "Gradski vrt", "Jug" i "Zrinjavac", izvijestio je županijski i osječki Stožer Civilne zaštite, a dvorane su obišli čelnici dvaju stožera.

Tijekom obilaska dvorane "Gradski vrt", u kojoj je do sada postavljeno oko 200 kreveta, načelnik osječko-baranjskog županijskog Stožera Civilne zaštite, dožupan Goran Ivanović, izjavio je da je riječ o preventivnoj mjeri.
"Danas imamo puno pozitivnih na korona virus, koji nemaju nikakve simptome. Ti ljudi ne trebaju popunjavati bolničke kapacitete, već ih trebamo staviti u prostor, gdje neće biti u doticaju s drugim ljudima, a ovo su neki od tih kapaciteta", rekao je Ivanović.
Ističe kako to "ne znači da će doći do najcrnjeg scenarija", ali da se treba dobro pripremiti i organizirati.
Ako kapaciteti osječkog Kliničkog-bolničkog centra (KBC) budu popunjeni, u dvoranama će se smještati preostali lakše bolesni pacijenti, o kojima će skrbiti liječnici KBC-a. Vjerujem da se Osijeku i našoj Županiji to neće dogoditi, ako građani budu poštivali sve propisane mjere, rekao je pročelnik osječkog Regionalnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec.

Grad Osijek izdvojio 300 tisuća kuna za dva respiratora


Načelnik osječkog gradskog Stožera CZ dogradonačelnik Boris Piližota kazao je da su prije dva tjedna počeli tražiti potencijalne lokacije za smještaj oboljelijh osoba, ako se dogodi da bolnički kapaciteti postanu nedostatni.
Tri gradske sportske dvorane su zatvorene i dezinficirane, nabavljeni su i kreveta, jer stožeri Civilne zaštite smatraju da je bolje biti spreman na vrijeme ako se ukaže potreba, dodao je.
S obzirom da ima novoboljelih osoba na respiratoru, Piližota je rekao da je tijekom dana grad izdvojio 300 tisuća kuna za kupovinu dva respiratora.
Osječki KBC 23. ožujka je slavonskim županijama i gradovima uputio apel za pomoć pri nabavci respiratora za Primarni respiratorno-intenzivistički centar. Gradonačelnik Ivan Vrkić u hitnoj je proceduri odobrio financijsku pomoć od 300 tisuća kuna za nabavku dva respiratora i potpisao Ugovor o financijskoj pomoći s ravnateljem KBC Osijek Željkom Zubčićem. Sredstva su danas uplaćena na račun KBC-a, priopćeno je iz osječke Gradske uprave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.