Hrvatski radio

Radio Osijek

Smotra projekata Građanskog odgoja i obrazovanja

05.04.2019.

13:11

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

U osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi održana je Županijska smotra projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole. Državna smotra projekata najavljena je za svibanj.

Agencija za odgoj i obrazovanja razvila je u Građanskom odgoju i obrazovanju puno modula a najstariji je Projekt građanin kroz koji djeca uče kako biti aktivni građani, prepoznati problem svoje lokalne zajednice ili škole, istražiti moguća rješenja, izabrati rješenje koje će dovesti do poboljšanja života u zajednici te uče kako napraviti plan akcije-  rekla je voditeljica Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje Nada Tolić. Ističe zanimljive projekte poput simulirane sjednice Sabora ili simuliranja suđenja uz iskusne suce...  

Učenici, nastavila je, nauče međusobno komunicirati, timski raditi, usmeno i pismeno komunicirati s organima vlasti, nauče proceduru rješavanja problema, moraju se upoznati s Ustavom, zakonima ili pravilnicima kako bi doznali gdje problem rješavati. 

Iskustva rada na projektima građanskog odgoja i obrazovanja, kako je istaknula Tolić, ne zaboravljaju se i uključivanje u volontiranje u lokalnoj zajednici je jedna od bitnih posljedica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.